Eigenaar Nusret Boz bij de gerepareerde voorgevel van zijn pand aan de Parkweg Nieuwland.
Eigenaar Nusret Boz bij de gerepareerde voorgevel van zijn pand aan de Parkweg Nieuwland. (Foto: )

Veilige gevels na zeven jaar ellende aan de Parkweg

Schiedam - Spontaan sprongen de stenen uit de buitenmuur. De bewoners moesten hun woning uit. Naar hotels, want voor de veiligheid werden de elf woningen en kantoorruimtes twee weken lang ontruimd. Een lange juridische weg volgde en pas zeven jaar later werden de gevels veilig verklaard. Na eindeloos getouwtrek tussen aannemer, bewoners en gemeente.


(Door Frank Willemse)

Prutswerk luidde de conclusie van vele rapporten naar aanleiding van de vallende stenen uit de gevel van het tien jaar eerder gebouwde luxe flat aan de Parkweg. Daar bouwde Schiedam samen met projectontwikkelaar Bemog de nieuwe wijk Schiehart. Een mooie wijk, maar ook een wijk die op sommige plekken de nodige gebreken vertoonde. Zoals de buitengevel aan de Parkwegzijde die bol en op instorten stond. De gemeente sloeg alarm, met als gevolg een noodzakelijk evacuatie van bewoners die uiteindelijk in hotels moesten worden opgevangen.

Brandweer en politie moesten noodgedwongen grote hekken op de stoep voor de winkels en kantoren neerzetten. Die hekken op de stoep bleven er zeven jaar staan. Pas vorige maand werden ze verwijderd en konden bewoners en klanten weer over een veilige stoep lopen. De gevel werd in vier maanden verstevigd met stalen balken en nieuwe muurankers. Die moesten de gemetselde voorgevel en het betonskelet bij elkaar houden. En dat ging vervolgens verkeerd, met muurankers die los kwamen en de stenen naar buiten drukten.

Zeven jaar en vele bouwrapporten later is de constructiefout dan toch eindelijk opgelost. Waarom zolang? Omdat de bewoners meer klachten hadden en rapporten bevestigden dat het project Schiehart meer bouwfouten kende.
Het punt was bovendien dat er belangrijke vragen moesten worden beantwoord, zoals: wie heeft hier schuld aan, en is de schade voor de eigenaren? Ellenlange rechtszaken, rapporten en verwijten volgden. Ook van de gemeente Schiedam die met een dwangsom eiste dat de openbare weg (stoep) open moest worden gesteld voor passanten.

Een verhaal dat alleen maar verliezers kent, concludeert Nusret Boz van administratiekantoor De Haan, namens de bewoners. "Wij zijn schoorvoetend akkoord gegaan met de reparatie om af te zijn van verdere ellende. Grote spelers zoals bouwbedrijf Heijmans hebben dure advocaten en wij niet. Ook de gemeente schoot te kort want 'bouw en woningtoezicht' hadden de constructiefouten moeten aankaarten." Nu, na zeven jaar, kunnen de winkels en kantoren aan het Dreesplein eindelijk hun klanten zonder hekken ontvangen. Het lijkt alsof er niks is gebeurd maar het belangrijkste is dat de bewoners na alle ellende weer veilig kunnen slapen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden