Sloop van de Hogenbanweg.
Sloop van de Hogenbanweg. (Foto: Bart Bos)

Oost gaat nieuwe herinneringen maken

Schiedam - Dit bericht is ingezonden bij het Nieuwe Stadsblad. Iedere Schiedammer kan bij het Nieuwe Stadsblad een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.nieuwestadsblad.nl. Bart Bos mijmert over het oude en het nieuwe Schiedam-Oost.


'Vis ik mis je', is met grote letters te lezen op de dichtgetimmerde ramen van de voormalige visboer ‘de Rog’ op de hoek Lorentzlaan/Hogenbanweg. Iets verderop staat een vrouw met waterige ogen te kijken naar het slopen van de portiekflats aan de Hogenbanweg, daarbij zachtjes mompelend: 'Daar gaat mijn oude huisje'. Wanneer de stofwolken gaan liggen doemt een ruïne op waar gedeeltelijk nog de woonkamers te zien zijn waar herinneringen liggen van de vele gezinnen die er in de loop der jaren hebben gewoond.

Met grote happen maakt de gulzige sloopmachine een einde aan het verleden van de roemruchte 'Wetenschappersbuurt'. De benaming Wetenschappersbuurt zal niet iedere Schiedammer bekend in de oren klinken, maar bij menigeen zullen de nekharen omhooggaan bij het horen van straatnamen als Morsestraat, Bellstraat en Fultonstraat. Straatnamen met een niet al te positieve reputatie. De wijk oost is in het algemeen afgelopen decennia van karakter veranderd, van gezellige volksbuurt naar achterstandswijk. Al zullen sommige diehards het hier niet mee eens zijn. Voor hun blijft de Wetenschappersbuurt hun buurtje, zelfs in de oude staat.

Inmiddels hebben die meest 'roemruchtste' straten al een metamorfose ondergaan met moderne eengezinswoningen die alweer bewoond zijn door nieuwe gezinnen, die nieuwe herinneringen gaan maken in oost. Wanneer de laatste hap van de portiekflats aan de Hogenbanweg is vermalen in de bek van de sloopmachine is het de beurt aan de Lorentzlaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden