Foto: Picasa

Column: 'Blijf niet thuis zitten'

Schiedam - Dit is de column van Joke Ballijns die deze week in het Nieuwe Stadsblad wordt gepubliceerd. Dit keer stuit Joke op kunst die dichterbij te vinden is dan ze voor mogelijk hield.
 

'Bij het rondkijken ben ik heel gespitst op activiteiten waar ik met mijn scootmobiel aan kan meedoen. Ik moet u zeggen: er is een heel groot aanbod en als u gewoon thuis blijft zitten, nou dan gaat er veel in Schiedam en omstreken aan u voorbij. In samenwerking van Mooi Werk en Seniorenwelzijn worden er kunst- en historische routes georganiseerd in diverse wijken, dus als er een wordt georganiseerd in mijn wijk Woudhoek ben ik er als de kippen bij en geef mij op. Later blijkt dat ik, ook indien er plaats is, mee had gemogen in de andere wijken, maar ik krijg nog een herkansing in augustus.

Zes deelnemers en vier vrijwilligers verzamelen zich bij de 3Maassteden voor de koffie en kennismaking met de leider fotograaf Sjef van Duin. Wij gaan op weg en op nog geen 100 meter van mijn huis, bij de Regenboog, is de eerste stop. Ik ben stomverbaasd, zo dichtbij en toch onbekend: beelden van Peter Hellemons, helaas nog maar twee van de vier beelden. Weer 100 meter langs mijn huis, naar een kunstwerk waar ik een soort boei in zie. Informatie ontbreekt, ook op schiedam.kustwacht.nl waar alles over kunstwerken van A tot Z op staat. Weet u het? Laat het mij weten!

Dan naar de Hoogaars het kunstwerk van Milou van Ham: Daar is de lucht. Ik tuf er honderd keren langs, maar nu na de uitleg, kijk ik telkens omhoog. Ook Bert en Drigit, de koeien van Arjen Lancel, staan rustig in de wei en krijgen bezoek van ons voordat wij een lunch gaan nuttigen in De Groene Raat, allemaal verzorgd door de vrijwilligers. We worden enorm in de watten gelegd voordat we weer verder gaan.

Wij zien prachtige beschilderde transformatorhuisjes, Barrier Reef van Tanja Smeets bij het wijkcentrum om baldadige jeugd en inbrekers te ontmoedigen, het is een prachtig werk geworden. Ook een deel van Groenoord bekijken we. Ik kom op stukken waar ik nog nooit geweest ben en neem mij voor om dit op een later tijdstip op mijn gemak te gaan bekijken. Er is in het park achter de Z-flats ook volop kunst te zien, zoals Chopin, maar onbekend is wie dit geplaatst heeft. Ik verdenk een bewoner die vanaf het balkon ons bespioneerd heeft, maar wat een ruimte daar.

Op de terugweg naar de 3Maassteden bezoeken wij nog een nieuw kunstwerk aan het Johan Straussplein dat prachtig tussen de bloemen staat en met de houten zitjes een verademing is om tot rust te komen. Terug bij het beginpunt krijgen wij nog een afzakkertje en kunnen we terugkijken op een geslaagde dag. Alles georganiseerd door vrijwilligers, waarvoor mijn dank.'

(Joke Ballijns)

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden