Publiek wordt uitgenodigd het voorbeeld van Petra en Fred na te volgen. (Foto: SAGE)
Publiek wordt uitgenodigd het voorbeeld van Petra en Fred na te volgen. (Foto: SAGE)

Koppel opent Couples

SCHIEDAM – Petra en Fred gaven elkaar het jawoord. En daarmee werd afgelopen zondag niet alleen een huwelijk gesloten, maar werd tevens een expositie in de Boterstraat geopend. Het is de eerste keer in Nederland dat een tentoonstelling met een trouwpartij begint en het idee is van Yvon Koopman, samenstelster van de expositie 'Couples'. Ze had gezorgd voor de bruidstaart, bruidsmeisjes Laura en Lotte en de bruidssuikers en na de plechtigheid ook voor een muzikale receptie.


(Door Kor Kegel)

Petra van der Ham en Fred van der Griendt kennen elkaar al lang, ze wonen samen en ze wilden het formaliseren. Eerst dachten ze aan een geregistreerd partnerschap, maar dat kost duizend euro. Trouwen kon gratis, mede dankzij de bereidwillige inzet van Kathy Korporaal-Huitema, ambtenaar van de burgerlijke stand. Stichting KunstWerkt Schiedam timmert stevig aan de weg en vindt het bijzonder plezierig hoe deze opening van een kunstexpositie zelfs nationale aandacht kreeg.

Yvon Koopman vond twee takjes die op elkaar lijken. Een ander mens zou het misschien niet eens opvallen, maar een kunstenaarsbrein gaat dan aan de slag. Ze begon meer 'paren' en 'koppels' te zien in dingen, dieren en mensen. Yvon maakte een plan en Stichting KunstWerkt Schiedam omarmde haar concept voor de expositie 'Couples'.

Maar dat een kunstexpositie dan ook van start gaat met een officiële koppeling van twee mensen die met elkaar trouwen… dat maakte het zondagmiddag wel heel speciaal. Er was dan ook vooraf, tijdens en na afloop grote publieke belangstelling en bepaald niet alleen in de pers, maar zeker ook op social media. Misschien wel het bijzonderste huwelijk van dit jaar. Petra van der Ham en Fred van der Griendt gaven elkaar het jawoord ten overstaan van Kathy Korporaal-Huitema, ambtenaar van de burgerlijke stand in Schiedam. En daarmee was de tentoonstelling geopend. Een romantische opening. Wel vertrokken Petra en Fred tamelijk snel, want Fred is nog aan het revalideren nadat hij vorige maand werd gedotterd en stents kreeg. Als je hart vol is van de ander, kan er toch ineens iets hard tegenzitten.

Dat werpt meteen een interessant licht op de expositie 'Couples', tot en met zondag 8 september te zien in Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81. Het is de vaste expositieruimte van KunstWerkt. Een goed koppel, KunstWerkt en RiB. Dat dachten we vroeger ook van Pand Paulus en KunstWerkt. De expositieruimte aan de Korte Haven en de kunstenaarsclub leken onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En dat zorgt een ordinair huurprobleem voor ontkoppeling.

Die twee takjes van Yvon Koopman: als je ze gewoon in het bos laat liggen, worden ze geen koppel. De takjes worden een koppel door ze samen te brengen en ze aldus te verbijzonderen. Het koppelen kan een manoeuvre zijn van de schepper. De objecten die verwantschap vertonen, hebben er zelf misschien nooit aan gedacht om samen een koppel te willen zijn. Gaat het om denkende wezens zoals mensen, dan kan het een eigen verkiezing zijn. Dat geldt voor Petra en Fred.

Ga eens met zulke gedachten kijken in de Boterstraat 81. Je vindt er collages van Marita Beukers. Ze maakt collages van verknipte foto's en dat is wel de ultieme mix van ontkoppelen en koppelen. De prints van haar collages zijn te koop, niet de originelen. Andie Wieringa, die de vorige expositie van KunstWerkt smaakvol inrichtte, heeft voor 'Couples' Jan Klaassen en Katrijn als uitgangspunt genomen in assemblages van papier en karton.

Het dichters- en kunstenaarskoppel Saskia van Herwijnen en Gerrit van Schuppen, samen bekend als SAGE, heeft een couple van vinyl gemaakt, die over de vloer van Ruimte in Beweging tegen een muur oploopt. Het werk nodigt bezoekers uit eroverheen te wandelen en elkaar aan het 'eind' een koppelende kus te geven. Cora Moret schildert emoties; we weten er alles van hoe koppelen en ontkoppelen de menselijke psyche kunnen beroeren.

Samenstelster Yvon Koopman maakte zelf ook enkele objecten speciaal voor de tentoonstelling. Sommige zijn een reactie zijn op het werk van de andere exposanten, zoals de vogel die verliefd is geworden op een vogeltje van Andie Wieringa en de boot waarmee het bootje van Cora Moret de boot in wil.

KunstWerkt is van vrijdag tot en met zondag open van 13.00 tot 17.00 uur. Gedurende de expositie wordt het publiek uitgenodigd om met 'Couple XXL' van SAGE op de foto te gaan. Als je je foto's post met de hashtag #stkunstwerkt, worden ze op Facebook gedeeld.

De finissage op zondag 8 september om 15.00 uur bestaat uit 'Jan Klaassen & Katrijn' door Martin Soeters en een kunstenaarsgesprek onder leiding van Cilia Batenburg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden