Het Delfshaven van Schiedam.
Het Delfshaven van Schiedam. (Foto: Bart Bos )

'Delfshaven aan de Maas'

Schiedam - Dit bericht is ingezonden bij het Nieuwe Stadsblad. Iedere Schiedammer kan bij het Nieuwe Stadsblad een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.nieuwestadsblad.nl. Bart Bos schreef ons over Schiedams Delfshaven.


'Direct vanuit de Nieuwe Maas vaart men de Voorhaven in. De haven uit de 14e eeuw sluit via de Buitenhavensluis aan op de Buitenhaven welke op zijn beurt de doorgang is naar de toeristisch Nieuwe Haven.

Wat vele niet weten of bij stilstaan is dat men bij het langs varen, of lopen langs de Voorhaven, een stuk industrieel erfgoed uit de zeevaart en Nederlandse scheepsbouw passeert. Het lijkt voor een leek wellicht een drijvende schroothoop, maar dit stukje Schiedams Delfshaven herbergt enkele pareltjes uit de scheepvaartgeschiedenis zoals de historische stoomsleepboot Hercules uit 1915.

'Menigeen heeft waarschijnlijk, zonder erbij stil te staan, zelf of met zijn of haar kind op de schouder naar de Hercules staan zwaaien, eind november wanneer hij de goede Sint en zijn pieten naar Schiedam brengt. Samen met de stoomheibok, Heibok 4 uit 1916 pronkt hij in de Voorhaven. Beiden varen nog steeds regelmatig uit naar bijvoorbeeld stoomevenementen zoals de Furieade in Maassluis. Toch wel iets om trots op te zijn en af en toe bij stil te staan, of een kijkje te nemen.'

Meer berichten