Zien we dit bord straks terug in Nieuw-Mathenesse?
Zien we dit bord straks terug in Nieuw-Mathenesse? (Foto: Leunis Verlinde)

Woningen aan Buitenhavenweg?

SCHIEDAM - Nieuw-Mathenesse is het havengebied tussen de Gorzen en Rotterdam-West dat volgens het machtige Rotterdam ontwikkeld moet worden. En dan vooral wat betreft nieuwe woningen die rond de Merwe-Vierhavens - pal voor de Schiedamse Grensflat - moeten verrijzen. Schiedam ziet kansen om mee te liften met de plannen.


(Door Frank Willemse)

Er moet dus een nieuw masterplan voor het gebied komen. Wethouder Minhas wil voorkomen dat daar (weer) zware industrie komt en het bedrijventerrein opschonen voor 'nette' bedrijven maar ook voor woningen.

Sinds de sluiting van de glasfabriek en de brand afgelopen winter op opslagterreinen erachter wil Schiedam de aflopende erfpacht niet verlengen. Het zuidelijk industrieterrein moet worden opgeschoond, waarbij bedrijven als De Kuyper of Nolet kunnen blijven maar waarschijnlijk afscheid wordt genomen van auto- en opslagbedrijven.

Hobbels zijn er in de vorm van milieueisen voor woningbouw en de ophoging van de Zeedijk die na 2030 op de rol staat. Schiedam wil de mogelijkheden in kaart brengen om een compleet nieuwe wijk te creëren waar vroeger de oude jeneverindustrie de overhand had, een woningbouwgebied dat aansluit bij het centrum.

Meer berichten