Ingezonden: 'Ziekenhuisbezoek was een reis in een geoliede machine'

Schiedam - Dit bericht is ingezonden bij het Nieuwe Stadsblad. Iedere Schiedammer kan bij het Nieuwe Stadsblad een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.nieuwestadsblad.nl. We kregen een uitgebreide bedankmail van de 80-jarige Gerhard de Kok die als patiënt met veel enthousiasme z'n grote waardering voor het Franciscus Gasthuis & Vlietland en met name de afdeling Polikliniek Orthopedie uitspreekt.


'Dit is een bedankbrief voor de verzorging van een heupprothese operatie. Uitgevoerd door Chirurgie, Orthopedie, artsen, en het gehele team van verzorgende medewerkers (verpleegsters, catering). De aanloop naar de grote dag op 26 juli om een heupprothese te krijgen gaf toch wel wat zenuwen voor een tachtigjarige. Aangemeld bij de balie om 07.00 uur werd ik ontvangen door een rustgevende, zeer gezellig persoon: 'Komt u maar dan zal ik u naar de ontvangstkamer brengen'. Ik liep met mijn vrouw, al 52 jaar, mijn steun en toeverlaat (en nog steeds geen spijt), naar de sfeervolle, gezellig ingerichte ontvangstkamer.

'Even wachten daar, er kwamen twee dames in smetteloze witte kleding mij stralend tegemoet, echte verpleegsters die houden van hun vak. Meegelopen met de verpleegsters voor nadere informatie en kleine controles over de stand van zaken (lichamelijk natuurlijk) en dan naar de kamer van de voorbereiding naar de operatie voor een korte uitleg. Daar lag ik dan op bed wachtend op de volgende stappen: weer controles en ja, daar kwamen twee vrolijke, gedreven verpleegsters me ophalen, naar de operatiekamer, een leuk verrassend ritje op bed door het mooie Vlietland-ziekenhuis, rondkijkend met plezier en tussendoor babbelend met de verpleegsters.

'Aangekomen bij de operatiekamer waar het hele team stond te wachten om mij te gaan opereren. Het gevoel en de rust die mij ten deel vielen in de deze kamer... Kijkend naar deze medische, liefdevolle vakmensen, kon ik mij geheel overgeven aan wat zij moesten doen. Na nog wat controles en een infuus en ruggenprik lag ik even daarna ik in het land der dromen klaar voor de heupoperatie.

'Terugkomen uit de verdovingsslaap en bijkomen naar de realiteit ging voorspoedig. Na ongeveer anderhalf uur (schat ik) in de operatiekamer te hebben gelegen, nam ik afscheid van het top operatieteam. En werd ik opgehaald door een verpleegster. We gingen weer een rondritje maken in de gangen van het ziekenhuis. Best leuk.

'Aangekomen op kamer kon ik rusten. Dat was prettig. Toch ook tussendoor wat controles, prachtig hoe dat werd verwerkt, zo gestroomlijnd en de catering was ter plekke om te vragen wat je wil eten. Prachtig, wat een organisatie, verbluffend.

's Middags kwam de fysiotherapeut voor de eerste oefeningen na de operatie. Hij vroeg of ik even op het randje van het bed kon gaan zitten. Natuurlijk, zei ik en even staan ging ook goed. En of ik durfde te lopen. Dat ging met de rollator natuurlijk prima zei ik. Vervolgens weer rusten.

'Daarna perfecte verzorging met controles, ook 's morgens vroeg. De andere dag werd alles nagelopen. Hoe het was lichamelijk. Ik voelde me erg goed. De chirurg en een dokter kwamen langs en die vertelden hoe het gegaan was: het was prima verlopen. Na de beslissing van de fysiotherapeut kon ik naar huis met een heel pak van oefeningen en medicijnen die ik thuis moest innemen.

'En ik moest actief zijn om weer de oude te worden. Dat ga ik zeker doen. De revalidatie duurt ongeveer zes weken, mogelijk meer, dat is afwachten natuurlijk. Ik wil met deze ingezonden brief mijn zeer bijzondere dank uit brengen aan Vlietland wat betreft het teamwork en hoe alles zo ontzettend mooi is verlopen met deze heupoperatie van de chirurgie. Het was voor mij een reis in een geoliede machine (bewijzen van spreken), door een topteam van ongekende hoogte. Dat is mijn mening over het Vlietland-ziekenhuis. Mijn cijfer is eigenlijk een tien, maar dat bestaat niet. Maar wel een negen plus. 

(Gerhard de Kok)

Meer berichten