IJs met verse aardbeien in de tuinkamer van het Jacobs Gasthuis. En de airco mocht aan!
IJs met verse aardbeien in de tuinkamer van het Jacobs Gasthuis. En de airco mocht aan! (Foto: )

Help de ouderen de tropen door!

SCHIEDAM - Over het algemeen hebben oudere mensen het niet gauw te warm. "Zet die airco uit!'' zeggen ze tegen medebewoners van het verpleeghuis als iemand behoefte had aan frisse lucht.


(Door Kor Kegel)

Het gaat om een generatie die van huis uit heeft meegekregen dat tocht niet goed is voor je gezondheid. Je mag niet 'op de wind' zitten, want dan word je verkouden. Het is de generatie die de kinderen met dikke winterjas, wollen das, handschoenen en laarzen naar school liet gaan. Zelfs als het nog lang niet vroor. "We hebben nu zoiets bijzonders meegemaakt!'', zegt Minke de Jong, directeur zorg van de Frankelandgroep en met name verantwoordelijk voor Frankeland en Jacobs Gasthuis.
"Er was een gezellige activiteit aan de gang, maar enkele bewoners hadden het heel warm. Ze vroegen de andere bewoners of de airco aan mocht. Wat denk je? Iedereen was vóór! Nog nooit meegemaakt", klinkt het uit de mond van de verbaasde Rita Hennen, afdelingshoofd van het Jacobs Gasthuis.

De tropische temperaturen van de voorbije week hebben in de Schiedamse verpleeghuizen geleid tot extra maatregelen om het leefbaar te houden. "De gangen werden 's nachts goed gelucht, zodat de benauwdheid werd weggeblazen. En in alle woningen met een airco is daar goed gebruik van gemaakt", licht Minke de Jong toe.

Ze zag prima initiatieven van de medewerkers van de Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep (TOF) om de warmte tegen te gaan. "Ze zorgden voor voldoende flesjes water en chips – want zout kun je in die extreme hitte goed gebruiken – en daarom hadden ze voor alle bewoners ook zakjes bouillon meegenomen. Een kopje bouillon maakt dat je de hitte beter kunt verdragen.''

Niet alleen in de thuiszorg, ook op de diverse locaties zag ze dat de medewerkers goed inspeelden op de voor Nederland extreme temperaturen. In de Vlaardingse locatie van de Frankelandgroep, Vaartland, hadden ze voor voetbaden gezorgd. "Lekker, al die mensen met hun benen in het koelende water!'' zegt Roel van Tongeren, directeur zorg van Vaartland, Harg-Spaland en Schiewaegh.

IJscokar

Op verschillende afdelingen was een ijscokar ingezet. En elders werd op ijsjes getrakteerd, wel zoet, maar toch een verademing als je het eigenlijk te warm hebt. Ook werd er op de verschillende locaties van de Frankelandgroep gezorgd dat de bewoners onbeperkt gestampte ijsblokjes konden krijgen. Niet alleen handig voor in je drankje maar ook makkelijk en functioneel in een washandje op je voorhoofd.

Kijk voor tips om hitte tegen te gaan ook op www.rivm.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden