Foto: Paul Meuldijk

Niets te doen in de stad? Voor elk publiek een gratis festival!

Schiedam - Er is te weinig te doen in Schiedam, werd er in het verleden wel eens geklaagd. Maar dat is inmiddels wel anders. Sterker, er is tegenwoordig voor ieder wat wils in onze stad en de festivals stapelen zich op. Afgelopen weekend kon je bijvoorbeeld nog naar de vijfde editie van het Where we've met-festival waar de liefhebber van onder meer singersongwriter-liedjes volop aan hun trekken kwamen. 


(Door Frank Willemse)

'Er is niks te doen voor ons in Schiedam'. Dat was de klacht van 1400 scholieren in de jeugdmonitor over hun stad. Daarop kregen scholieren de kans zelf een festival te organiseren rond het museum met keiharde R&B muziek in de bibliotheek. Een poging om de schooljeugd een eigen cultuur-evenement te gunnen. Nog niet druk bezocht maar wel gratis. 
Dit weekend was vijfde editie van 'Where we've met' voor alternatieve 'twennies' met dromerige muziek van singer-songwriters en festivalband Splendid die een 400 man groot publiek opzweepte met reggae pop a la Chef`Special. Compleet met camping met strandstoelen en eettentjes op het Dirkzwager-terrein pal tegenover de Palmmolen waar binnenkort woningen komen.
Tegelijkertijd en weer gratis is er 'Of je worst lust' door drankwinkel Lucas. Die zorgde zaterdagmiddag voor een overvolle Grote Markt waar aan lange tafels worst werd gegeten van de Schiedamse Rookbaard met zijn enorme BBQ. En op zondagmiddag was er nog Cultuur Borrelt in het Julianapark met optredens van jazz blazers maar ook Harpe Davids. En kinderattracties in het mooie park.
Niks te doen in Schiedam? De bezoekers merken op dat je wel eropuit moet om de evenementen te bezoeken, maar er is voor elke groep feestvierders wel degelijk wat te doen. Elke maand is er 'Sunday in the City' met optredens in de buitenlucht op het kerkhof/park van de Grote Kerk. Of neem de shantykoren (Euroscoop) die in Schiedam hun zangkunsten vertonen. En voor de klassieke muziekliefhebber zijn er de wekelijkse orgelconcerten in de Grote Kerk.

'Amusing ourselves to death' schreef Neil Postman al eens in de jaren 80 vorige eeuw. Wij amuseren ons kapot door toename van entertainment op tv en daarbuiten. Alles is amusement geworden, schreef hij zijn kritiek soms vluchtig en gemakzuchtig. Dat geldt wellicht ook voor Schiedam waar voor elke muzieksmaak wel een festival lijkt te worden georganiseerd.
"Maar je moet wel de eerste stap zetten en naar buiten om naar zo'n festival te gaan'', vertelt Casper van Hattum, eigenaar van horecazaak Lucas. Die met thema's als 'Of je worst lust' veel publiek naar de Grote Markt weet te trekken. "Als je nu nog zegt dat er niets te doen is in Schiedam, dan heb je wat gemist. Afgelopen jaar hoorden we onze bezoekers zelfs zeggen dat er nu zoveel is dat je niet eens overal naar toe kan."

Ons land telt meer dan 1000 (betaalde) festivals met zo'n 20 miljoen bezoekers. Ook Schiedam doet mee in die trend. Maar wel met veel gratis evenementen, feestjes en festivals zoals S'Culture Club (jeugdcultuur rond museum), Skilzz (urban en rap), Where we've met (singer-songwriter) of Cultuur Borrelt (familie) in West. Of maandelijks Sunday in the City. Allemaal gratis en voor ieder wat wils!

Meer berichten