Foto: Picasa

Column: 60 jaar lief en leed


SCHIEDAM - Joke Ballijns kijkt regelmatig rond in Schiedam en schrijft daar een column over. Deze week schrijft ze over de 60 jaar gehuwden die onlangs op het oude stadhuis een mooie middag beleefden.


'Twee weken geleden mocht ik een kijkje nemen bij de halfjaarlijkse viering van de 60 jarige huwelijken in het stadhuis. Nu moet ik zeggen dat ik zeer vereerd was, tenslotte ben ik nog maar een 'broekie' met mijn 53 jaar huwelijk, voor mijn man telt dit dubbel hoor, getrouwd zijn met mij zijn tropenjaren (smile).
Als ik binnenkom, is het eerste wat mij opvalt dat iedereen er feestelijk, maar vooral gelukkig uit ziet. Omringd door familie zijn er dit keer 14 echtparen die deze mijlpaal mogen vieren en ik zie gelijk wie bij wie hoort en al zal er in die 60 jaar best lief én leed geweest zijn, de saamhorigheid van de echtparen spat er vanaf, zo lief.

'Dit is wel een generatie die de oorlog heeft meegemaakt en dit land hebben opgebouwd, respect. Men heeft trouwfoto's bij zich en er worden nieuwe foto's gemaakt met de trouwfoto van toen ertussenin, geweldig om later te vergelijken.

'Na de toespraak van de burgemeester gaat deze samen met zijn vrouw de bruidstaart aansnijden en ook ik krijg een heerlijk stuk taart. Han van de Horst houd zijn praatje over het jaar 1959 en veel komt mij bekend voor, zit op het puntje van mijn stoel om te reageren, maar ik tel nog niet mee, toen had ik pas net verkering.

'Daarna komt mijn favoriete zangeres de zaal op stelten zetten, Imca Marina heeft het perfect in haar vingers en wat een energie heeft die vrouw, neem mijn petje voor haar af. Ik hoor dat het de 20e keer is dat zij aanwezig is en dat de gemeente dit voor het 11e jaar organiseert.

'Snel rekenen leert mij dat ik nog 7 jaar moet wachten en dat onze burgervader nog ruim 5 jaar aanwezig is, dus dat wordt duimen dat ook zijn opvolger deze huldiging in ere houdt. Misschien een idee om ook de 55 jarige huwelijken uit te nodigen, ben ik lekker eerder aan de beurt. Nadat er koffie, advocaat met slagroom, wijn, limonade, zoutjes etc. zijn geserveerd, verdwijn ik stilletjes en laat de jubilarissen hun feestje lekker verder vieren, het was een eer om erbij te mogen zijn.'

(Joke Ballijns)

Meer berichten