Diet Wiegman bij het Chmei Museum.
Diet Wiegman bij het Chmei Museum. ( Mike Redman)

Schiedamse (schaduw)kunstenaar Diet Wiegman is wereldberoemd in Taiwan

SCHIEDAM/TAINAN CITY – De Schiedamse kunstenaar Diet Wiegman is in Taiwan als een beroemde filmster onthaald. Deze week gaat in het statige Chimei Museum in Tainan City de tentoonstelling 'Beyond the shadows' open. Wereldwijd geldt Diet Wiegman als een pionier van de schaduwkunst.


(Door Kor Kegel)

Binnen zijn brede oeuvre experimenteerde hij met licht en schaduw. Hij ontdekte een manier van stapelen en rangschikken van afvalmateriaal, die bij een bepaalde belichting een voor de kijker verrassend en onverwachts schaduwbeeld oplevert. Beroemd is zijn installatie die er op het oog haveloos en ongeordend uitziet, maar die een schaduw afwerpt die zeer duidelijk de David van Michelangelo voorstelt.

Met zulke werken heeft Diet Wiegman internationale vermaardheid verkregen. Hij is nu een van de vijftien internationaal toonaangevende kunstenaars die hun werk rond het thema schaduw in het Chimei Museum laten zien. De tentoonstelling is tot dinsdag 2 juni 2020 te bezichtigen.

In Nederland is de 75-jarige en nog altijd actieve kunstenaar Diet Wiegman genomineerd voor de titel Kunstenaar van het Jaar, waarbij het publiek kan stemmen.

Meer berichten