Schiedam prachtig vastgelegd dankzij Urban Sketching!

SCHIEDAM – Altijd zijn er tekenaars geweest die hun stad op papier weergaven zoals zij de stad zagen. Schiedam kent in Octave Deconinck, Jaap de Raat en Theo Wiegman de bekendste stads- en dorpstekenaars en hun werk is van historische betekenis. Aanstaande zondag om 15.30 uur opent Stichting KunstWerkt een tentoonstelling met honderd gloednieuwe tekeningen van Schiedam en hierin zien we een heel andere dynamiek.


(Door Kor Kegel)

In november streek een groep Urban Sketchers uit Rotterdam neer in Schiedam om pittoreske stadsgezichten in tekeningen te vertalen. Ze tekenden in een sfeer van collectiviteit. De tekenaars van weleer trokken er in hun eentje op uit, streken neer op een markante plek en lieten nauwgezet de bakstenen, dakpannen, raamkozijnen, tuinen, hagen, sloten, struweel en landschapjes zien. Tekenen was een eenzaam proces.

Urban Sketching is echter een groepsgebeuren en dat levert even zovele interpretaties van een stadsbeeld op als er deelnemers zijn. Ze gaan op hetzelfde moment naar dezelfde locatie en ze zien hetzelfde, maar ze tekenen het elk op hun eigen manier. Daardoor, als je de tekeningen naast elkaar ziet en vergelijkt, komt er beweging in de desbetreffende locatie. Het 'delen' van stukjes Schiedam brengt beweging in de beleving van die stukjes stad.

"Urban Sketching is tekenen op locatie, binnen of buiten", zegt Andie Wieringa, curator van de nieuwe expositie van KunstWerkt in Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81. "Het is het direct vastleggen wat wordt geobserveerd op de plekken waar we leven en die we bezoeken.''

Urban sketchers zijn tekenaars, professioneel of amateur, en ook architecten, illustratoren, design-ontwerpers en anderen met een fascinatie voor het interpreteren van een stadsgezicht. Iedere sketcher legt zijn eigen accenten. In Schiedam hebben ze acht sessies (sketch crawls) achter de rug met een voor het grote publiek zeer interessante tentoonstelling over Schiedam als resultaat. Een totaal andere expositie dan de voorgaande van KunstWerkt. Maar dat is positief bedoeld.

Andie Wieringa heeft de sketchers gevraagd om tijdens de sessies niet hun schetsboeken te gebruiken, maar papier op A4- of A3-formaat. Ze had het oogmerk dat het zo handiger is op te hangen. Aanleiding tot de expositie is het tienjarig bestaan van Urban Sketching, dat van woensdag 24 juli tot en met zaterdag 27 juli in Amsterdam welke locatie? wordt gevierd met een symposium waaraan duizend tekenaars uit de hele wereld deelnemen.

"Uit de hele wereld,'' benadrukt Andie Wieringa, "waarom dan geen Urban Sketching in Schiedam, toch? We hebben in weer en wind en tussen de buien door getekend bij het Stedelijk Museum, aan de Lange Haven, bij de Babbersmolen enzovoorts.''

Een tekensessie begint met een aankondiging op Facebook. Dan kan iedereen zich aanmelden om op de aangekondigde locatie bijeen te komen. Daar spreken de tekenaars af hoe ze ongeveer gaan zitten en drie uur later bekijken ze elkaars werk. "Iedereen wordt gerespecteerd, niets is fout of goed. Het gaat om het plezier wat tekenen je kan geven,'' zegt Andie Wieringa. "Daarnaast is het ook een relaxte bezigheid.''

Aan Urban Sketching doen mee:

Ien Broere, Jeffrey de Bruin, Patricia Goors, Peter Flohr, Thijs Groeneveld, Julia Henze, willem van hest, Kitty van den Heuvel, Robert Huls, Lia Schäfer, Minny Timmer, Gerard Touw, Jacqueline van Vugt, Andie Wieringa en Annemarie Zierikzee.

Meer berichten