Boksschool De Haan.
Boksschool De Haan. (Foto: @BOBVANDERVLIST)

Boksen, kunst en verhalen tijdens Wim de Haan Memorial

SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam en Boksschool De Haan organiseren op 14 en 15 september het Wim de Haan Memorial weekend. Een weekend vol boksen, kunst en verhalen.


Hoogtepunt van het weekend is de Wim de Haan Memorial op 14 september in de kapel van het museum. Een avond met bokswedstrijden ter nagedachtenis aan Wim de Haan. Er zullen zeven wedstrijden plaatsvinden met boksers uit Schiedam en Rotterdam. De slotwedstrijd is die tussen museumdirecteur Deirdre Carasso en de Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel.

Museumdirecteur vs kunstenaar

De bokschool daagde de museumdirecteur uit om tijdens het weekend zelf de ring in te stappen. Deirdre Carasso ging deze uitdaging aan, omdat ze niet alleen graag de grenzen van het museum verlegt, maar ook die van haarzelf. Op haar beurt zocht zij een waardige tegenstander, en daagde Anne Wenzel uit. Een sterke beeldhouwer, wiens werk zich ook in de museumcollectie bevindt. Deze wedstrijd, die je ook als een performance kan beleven, is een treffen tussen kunstenaar en museum. De kunstenaar strijdt voor de autonomie van de kunstenaar. Ze vindt dat een museum haar voor een tentoonstelling hoort uit te nodigen, niet voor een bokswedstrijd. Als Anne wint krijgt ze carte blanche op één verdieping in het museum. Als Deirdre wint, krijgt ze carte blanche in het atelier van Anne.

De inloop is om 19.30 uur. De eerste wedstrijd start om 20.00 uur. Kaarten voor deze bijzondere avond kunnen vanaf 15 juli worden besteld via www.stedelijkmuseumschiedam.nl en www.wimdehaanmemorial.nl. Er is keuze uit staanplaatsen en VIP-plaatsen.

Activiteiten

Het weekend is ter nagedachtenis aan de Wim de Haan die met zijn boksschool aan de Lange Haven stadsgeschiedenis schreef. Behalve trainer van een groot aantal boks talenten was hij een markant en bekend figuur in Schiedam en daarbuiten. Hij was geïnteresseerd in cultuur, met name poëzie en muziek. Tijdens het weekend zijn er daarom tal van culturele activiteiten georganiseerd waarbij de ring kunst en boksen met elkaar verbindt. Er worden onder andere lezingen over de historie van boksschool De Haan, over kunst en boksen en over kunst en schrijven gegeven. Ook de boksschool zelf kan tijdens dit weekend, dat ook Open Monumentenweekend is, bezocht worden. Het gehele programma is te vinden op de websites www.stedelijkmuseumschiedam.nl. en www.wimdehaanmemorial.nl.

 

Meer berichten