Shanna, Maarten en Jela (vlnr) op het Dirkzwagerterrein, waar a.s. vrijdag het festival Where we've met losbarst. (Foto: Bart van der Linden)
Shanna, Maarten en Jela (vlnr) op het Dirkzwagerterrein, waar a.s. vrijdag het festival Where we've met losbarst. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: )

Where we've met viert vijfde verjaardag!

SCHIEDAM - Al vier jaar lang is het gratis te bezoeken popfestival Where we've met een ware publiekstrekker. Komend weekend blaast het festival vijf kaarsjes uit en viert het hun jubileumeditie mét een extra festivaldag en wederom op een unieke locatie, dit keer namelijk het Dirkzwagerterrein. Dat wordt een mooi feestje rondom molen De Palmboom en de voormalige jeneverdistilleerderijen, onder het vaste motto 'ontdek en ontmoet'.


(Bart van der Linden)

De vier voorgaande edities van Where we've met waren ieder uniek, met elk jaar een sterke line-up, maar één ding bleef altijd hetzelfde: de ongedwongenheid. Het festival heeft zijn basisprincipes nooit verloochend en spreekt ze ook iedere keer weer hardop uit. Het is nieuwe muziek ontdekken, elkaar ontmoeten en ontspannen een drankje drinken in een échte festivalsfeer.

Goed nieuws is dat er dit jaar een extra festivaldag bij komt. De zondag wordt een echte familiedag, met een literair podium en vele kinderactiviteiten. Maar ook de vrijdag en zaterdag zijn weer goed gevuld, vertellen Maarten van der Drift, Shanna van der Nat en Jela Nieuwstraten, die met z'n drieën verantwoordelijk zijn voor de organisatie. Op drie podia treden ook deze editie weer veel bandjes en zelfs ook internationale artiesten op. "Op vrijdag hebben we als hoofdact een optreden van Julia Zahra, oud-winnares van The Voice of Holland en op zaterdag speelt onder meer de Haagse reggaeband Splendid als headliner", vertelt programmeur Maarten. "Maar het leuke aan het festival is dat je ook kan komen kijken naar bandjes die je misschien helemaal nog niet kent."

Ook dit jaar is er weer een Urban Picknick, op de zaterdagmiddag, en zijn er de intieme loftsessies. "Molen De Palmboom is een van de plekken waar wordt opgetreden", zegt Maarten. Voor het eerst wordt samengewerkt met de Schiedamse aannemer Van Wijnen. "Zij gaan na het festival het terrein de komende jaren verder ontwikkelen tot woonomgeving", zegt projectleider Shanna. Voor nu wordt een grote groene muur door het Graffiticollectief Rewriters uit Rotterdam met graffiti bewerkt. Het zal een muurschildering worden die past bij het festival.

Zoals ook de kleinschaligheid past bij het driedaagse popfestival. "Sfeer is voor ons heel belangrijk", zegt Shanna. "Het moet gemoedelijk zijn en de bezoeker moet zich er meteen thuis voelen." Maarten: "We programmeren wat wij tof vinden." Stilgestaan wordt er bij de voorgaande vier festivaljaren. Maarten: "Zo hebben we een optreden van Nienke van der Velden, die een loftsessie speelt bij het Monopole, onze eerste locatie."

Waar halen ze zelf de meeste voldoening uit? Maarten: "Het plezier. En van al die lachende gezichten." Shanna: "Ik ben er trots op dat we het toch maar weer mooi geflikt hebben, samen met al die vrijwilligers." Jela, die zich bezighoudt met de productie: "Het totaalplaatje vind ik gaaf. Het positieve gevoel dat je krijgt als het allemaal staat."

Where we've met is op vrijdag 12 juli, zaterdag 13 juli en zondag 14 juli. Check ook www.wherewevemet.nl voor het complete programma.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden