Toeristen op de Fluisterboot in Schiedam.
Toeristen op de Fluisterboot in Schiedam.

Moet Schiedam toeristenbelasting gaan invoeren?

Schiedam - De Schiedamse binnenstad krijgt steeds meer toeristen over de vloer. Die komen graag naar onze havens, musea en willen dan een rondvaart maken. En overnachten. Die reizigers betalen hier nog geen toeristenbelasting. Daar komt verandering in als het College – afgesproken in het regeerakkoord - die wil invoeren.


(Door Frank Willemse)

Wel of geen toeristenbelasting heffen, is de vraag die het gemeentebestuur moet beantwoorden. Het geld dat de inning oplevert moet als compensatie dienen voor de 'overlast' die bezoekers geven. Immers Schiedam moet zorgen voor een uitnodigend aanzien van straten, meubilair en inrichting. De meeste steden en dorpen in Nederland kennen al deze belasting die de campingeigenaar, hotel of attractie moet betalen en afdragen aan het gemeentehuis.

Voor grote toeristensteden als Amsterdam of Rotterdam is dat een belangrijke bron van inkomsten die in de algemene pot verdwijnt. Zo is dit jaar in Rotterdam de toeristenbelasting verhoogd van 4,5% naar 6,5% dit jaar en in Amsterdam gaat het om miljoenen die de WOZ inkomsten overtreft.

Toch heft niet elke stad deze 'logeerbelasting'. In onze regio doen steden als Dordrecht en Maassluis er niet aan, terwijl buurman Vlaardingen in 2016 de heffing heeft ingevoerd. Vlaardingen denkt er ongeveer 50.000 euro aan over te houden. Voor Schiedam zal de logeerbelasting aanzienlijk meer opbrengen. Die opbrengst komt de gemeente goed van pas. Zonder invoering kunnen projecten als de economische ontwikkeling van het Distilleer District niet doorgaan. En zijn in de zomernota 2020 geschrapt als prioriteit.

Vorige wethouder Van Steenderen (SP) wees toeristenbelasting af. Schiedam moet meer toeristen gaan trekken en invoering zou een slecht signaal zijn voor bezoeker, toerist, hoteleigenaar en zakelijk reiziger. Bovendien geeft invoering een hoop administratieve rompslomp. Die volgens de wet 'iedereen die hier overnacht maar geen inwoner is' moet betalen.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden