Foto:

Column: Schapen op het droge

SCHIEDAM - In zijn nieuwe column schrijft advocaat Joop Hardam onder meer over kuddedieren in het algemeen en advocaten in het bijzonder.


'Misschien heeft u laatst ook de interessante documentaire ´Schapenheld´ over de herder Stijn Hilgers en helpster met z´n 500 schapen gezien. Het verliep lange tijd financieel op rolletjes voor de kudde, maar de invoering van verplichte aanbesteding voor het mogen begrazen van heidegrond heeft het er niet eenvoudiger op gemaakt. In Nederland komen ongeveer 100 ervaren schaapherders structureel geld tekort om hun kuddes te onder-houden. Op allerlei creatieve manieren bleef Stijn Hilgers toch tot het laatst proberen om financieel de eindjes aan elkaar te blijven knopen.

In Schiedam bestaat al 10 jaar een succesvolle schaapskudde Vockestaert, bestaande uit een paar honderd schapen. Vanaf uitvalsbasis boerderij Adrianushoeve aan de Woudweg 26 grazen de schapen in de polder. Om precies te zijn vindt de afwisselende route plaats op een soort drie landen-punt, namelijk op de grens van Schiedam, Vlaardingen en Schipluiden. Regelmatig zijn er leuke activiteiten bij de boerderij, ook voor kinderen. Zo kunt u bijvoorbeeld de datum 21 december alvast reserveren op de kalender. Dan is het Sheeplighting, een lichtjeswandeling met de kudde.
Advocaten zijn ook net kuddedieren. Ze hebben sturing en leiding nodig, anders wordt het een rommeltje. Ook zij zijn beslist niet dom, moeten de hele dag iets te grazen hebben en zijn niet zo bezig met wat de buitenwereld van ze vindt. Dat laatste wreekt zich helaas. Het ontbreekt aan echte leiding bij de beroepsorganisatie. Dat komt de huidige Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker maar al te goed uit. Deze kan zonder noemenswaardig protest of tegengeluid stapsgewijs gewoon zijn gang blijven gaan met het afschaffen van de sociale advocatuur.

Schapen hebben wel goed in de gaten wat er om hen heen gebeurt. Wanneer de dieren in de voorhoede van de kudde onheil ruiken, weten de dieren achter in de kudde dit bijzonder snel. En dan te bedenken dat er alleen met de oren wordt gecommuniceerd en door heel even het hoofd op te tillen. Bij advocaten gaat dit er heel anders aan toe. Waar veel commerciële advocaten de schaapjes sinds kort of al lang op het droge hebben en zich veel luxe en rijkdom kunnen veroorloven, grazen veruit de meeste sociale advocaten op verdorde weidegrond en snakken ze naar vers gras. Van elkaars herder en hoeder zijn is onderling geen of te weinig sprake.

Eerlijk is eerlijk, het is niet makkelijk om de vrijheid te stoppen bij een minister die zich niets van een ander aantrekt en het rijk alleen heeft. Toch heeft de kudde advocaten alsnog een sterke herder(shond) nodig die zogezegd de boel bij elkaar houdt, malse plekjes weet te vinden en waar een ieder zich met een gerust hart aan kan toevertrouwen.'

Joop Hardam is advocaat en schrijft om de week een column in het Nieuwe Stadsblad. Reacties? hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden