Het pand aan de Nieuwe Sluisstraat 2b dat monumentaal uitkijkt op de oorsprong van Schiedam; de sluizen en de dam.
Het pand aan de Nieuwe Sluisstraat 2b dat monumentaal uitkijkt op de oorsprong van Schiedam; de sluizen en de dam. (Foto: )

Overnachten in historisch pand aan de Nieuwe Sluisstraat

SCHIEDAM - Romantisch overnachten in een oud historisch pand. Dat kan sinds deze week in bed & breakfast De Gusto aan de Nieuwe Sluisstraat met uitzicht op de sluizen van de Lange Haven. Buiten zijn de gevels, dak en goten vernieuwd, binnen riant ingerichte kamers die verwijzen naar oude scheepswerf Gusto. Het pand aan de Nieuwe Sluisstraat kende vele bewoners en functies. Van al voor de oorlog ijzerhandel Post en Co en later de beroemde bistro van de gebroeders Hosman met uitkijk op de oude Korenbeurs.


Door Frank Willemse

Daar kreeg de familie Huis in 't Veld na lange leegstand de kans om het historische oude pand te verbouwen tot een negental uitnodigende overnachting-ruimtes. Dat kostte de betrokkenen - samen Schiedamse architect Bert Toorman - wel de nodige inspanningen. Het was een pittige klus, zeker met het oog op de vides en trappen en vergunningen omdat het pand onder monumentenzorg staat.

Binnen doet de naam Gusto alle eer aan. Alle kamers hebben een afbeelding (dan wel verwijzing) van de trots van Schiedam; de scheepswerf Gusto die tot 1978 bestond. Zoals kamer Sea Shell, een in 1958 door Gusto gemaakt boorplatform - het eerste platform van buiten Amerika. De kamer met uitzicht op de sluizen en korenbeurs staat vol rekwisieten, verzamelt door erfgoedbewaker Dirk Allewelt. Zoals de deftige directiekamer en suite met een muur-grote foto van de directiekamer van de Gusto. Naast de oude industriële foto's zien we ook Brigitte Bardot, het ex-koningspaar Juliana en Bernard of afbeeldingen van muziekgrootheden als Beatles en Elvis.

Trots

Wethouder Marcel Bregman opende afgelopen weekend trots deze nieuwe B&B in hartje Schiedam. Hij vertelde daarbij over de inspanningen van de gemeente om de Lange Haven voor toeristen aantrekkelijk te maken. En daar is deze nieuwe overnachtingsplek een mooi voorbeeld van. Door de B&B naar Gusto te vernoemen en bijna als een museum in te richten is het een fraai eerbewijs aan de werf die Schiedam in de vorige eeuw groot maakte.

Zie voor meer informatie www.benbdegusto.nl

Meer berichten