Sylvia, Juul en dochter Joop zijn er klaar voor om de eerste gasten te ontvangen. (Foto: Bart van der Linden)
Sylvia, Juul en dochter Joop zijn er klaar voor om de eerste gasten te ontvangen. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: )

Nieuwe b&b opent zaterdag in hartje Schiedam!

SCHIEDAM - Vanaf volgende week kunnen gasten verblijven in de nieuwe bed & breakfast 'De Gusto' van Sylvia en Juul Huis in 't Veld. Het is een verwijzing naar scheepswerf Werf Gusto. Aan de Nieuwe Sluisstraat 2B, in hartje centrum, kun je straks sfeervol overnachten en ontbijten met uitzicht op onder meer het Zakkendragershuisje en de Korenbeurs. Aanstaande zaterdag 22 juni wordt de b&b feestelijk geopend.


(Bart van der Linden)

Zeg je Schiedam, dan zeg je molens, jenever en oude pandjes. Maar Schiedam is ook scheepsbouw. Deze sector staat niet vol in de schijnwerpers in de stad en wordt nog weleens vergeten, wat volgens Sylvia en Juul ten onrechte is, want de in de vorige eeuw door Schiedam opgezette scheepswerf Werf Gusto was zeer belangrijk met de drijvende kranen, hoogovens en staalconstructies.

Sylvia en Juul besloten derhalve dan ook om de bed & breakfast geheel in de stijl van de Gusto in te richten. "Deze is puur uit hobby ontstaan", zegt Juul over hun nieuwste project. Het wordt hun tweede b&b, na er eerder al eentje in Zierikzee te hebben geopend. Alhoewel die wel kleiner is, met slechts drie kamers. Ze pakken nu groter uit. "Hier in Schiedam hebben we acht kamers", zegt Sylvia. "Elke kamer heeft zijn eigen naam die een link heeft met de Gusto. Zo hebben we de Lepelaar, Seashell en Kantoeng. De grootste kamer is Java. Deze directiekamer beschikt over een eigen keukenblok en er staat ook een vergadertafel in."

Wat opvalt is het uitzicht. Dus dat wordt wakker worden met zicht op het water, de Korenbeurs en het Zakkendragershuisje. Een schouw en hoge plafonds met gouden versieringen maken het plaatje compleet. Sylvia en Juul kochten het pand in 2014. Wat ze aantroffen bij de koop stemde niet vrolijk. "Het gebouw was eigenlijk rijp voor de sloop", zegt Juul. "Alles was rot." Al sinds 2016 zijn ze met hun team bezig om het rijksmonument op te knappen. Beiden zijn eigenaar van afbouwbedrijf 't Huis BV en zodoende heeft Juul ook alles bedacht en uitgewerkt voor de b&b. Nu, na drie jaar, kunnen Sylvia en Juul hun gasten gaan ontvangen. "We bieden hotelwaardige kamers", aldus Sylvia. "Goede bedden en een goed ontbijt zijn voor ons heel belangrijk. Op de kamers staan koffie- en theefaciliteiten als ook water en een koelkastje en ligt er een foldertje met informatie over de kamernaam. Beneden, in de Kombuis, kunnen de gasten ontbijten."

De kamers zijn allen te bereiken via de trap buiten. Even klimmen dus, maar het uitzicht vergoedt veel. Ze werken samen met de plaatselijke VVV en horeca. Sylvia: "Gasten krijgen bij hun verblijf een plattegrond met de highlights van Schiedam." De foto's en posters van de scheepswerf die de kamers sieren en door heel het pand te zien zijn, werden beschikbaar gesteld door de stichting Erfgoed Werf Gusto.

Sylvia waagde een telefoontje naar de stichting en met succes. "Zij waren direct heel enthousiast en wilden meteen meewerken."

Zie voor meer informatie www.benbdegusto.nl. Een kamer boeken? Dit kan nu al via www.booking.com.

Meer berichten