Post Scriptum (foto via facebook)
Post Scriptum (foto via facebook)

Boek van de Week: De zusterklokken Lars Mytting

SCHIEDAM - Elke week bespreekt de Schiedamse boekwinkel Post Scriptum een boek voor ons. Dit keer is dat De zusterklokken van Lars Mytting.


'Ver weg in Noorwegen, in een afgelegen streek, waar alles een halve eeuw later gebeurt dan in de rest van Noorwegen, dat op zijn beurt weer een halve eeuw achter ligt op Europa, woont Astrid Hekne met haar ouders op een vervallen herenboerderij. Ze is zelfbewust en eigenzinnig en voelt zich niet op haar plek in de kleine, arme boerengemeenschap. Een nieuwe, ambitieuze dominee zou haar redding kunnen zijn, tot ze allebei een andere kant kiezen in een conflict dat alle tradities in het dorp op losse schroeven zet. Hij zet namelijk in op de sloop en verkoop van de eeuwenoude kerk en haar door verhalen opgeven Zusterklokken, die zouden beieren in geval van gevaar. De klokken waren ooit een geschenk van de voorouders van Astrid.
Als er dan ook nog een Duitse architect in het dorpje verschijnt die belast is met de afbraak, maar wel Astrids kant wil kiezen, ontstaat er een smeulende driehoeksverhouding en is het de vraag wie van de ambitieuze jongelingen uiteindelijk het dorp weet te verlaten door de kou en vallende sneeuw.
In De Zusterklokken vechten traditie en ambitie om de hoofdpersonen en het dorp. Lars Mytting geeft elk personage heel knap zijn eigen stem en karakter, waardoor je voor elk standpunt wat kan voelen.'

(Cijfer: 8,5)
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden