Foto's: Frank Willemse
Foto's: Frank Willemse

The S'Culture Clup: 'Onwijs gaaf en goed gelukt!'

SCHIEDAM - Hoe krijg je jongeren enthousiast voor cultuur? Vorige week vrijdagavond werd een goede aanzet gegeven met de vuurdoop van een nieuw jeugd- en cultuur-festival. Georganiseerd door een twintigtal Schiedamse scholieren die zelf de attracties verzonnen en uitwerkten. S'Culture Club is een festival rond drie cultuur-tempels die meestal door ouderen worden bevolkt. Voor de gelegenheid waren ze nu gratis te bezoeken en laagdrempelig gemaakt voor de jeugd met hun eigen jongerencultuur. Zo kon je er tips voor Instagram krijgen en waren er gratis 'moktails'. Daarnaast was er film en een expo met rauwe hiphop en kon je los met karaoke in de lift.


Ruim 250 Schiedamse jongeren van 12 tot 16 jaar struinden rond de drie cultuur-tempels van Schiedam. Die waren nu eens niet gevuld met cultuur met grote, elitaire C maar met jongeren die laten zien wat zij onder cultuur verstaan. Geen saaie sprekers, doods schilderij of heilige stilte maar actief met eigen beeldtaal, eigentijdse muziek en exposities of film.

Drie Schiedamse cultuur-tempels – museum, bibliotheek en Wenneker-pand – openden hun deuren voor een avond voor de jeugd. In het museum draaide het om beeldcultuur met een speed clinic instagram van 'influencer' Denise van der Kolk die tips gaf voor blogs of selfies.

Muziek was er in de Korenbeurs in de vorm van rauwe hiphop en dance en in Wenneker cinema kon je uiteraard naar de film. Ook was het lekker rondstruinen rondom de Lange Haven met een 'moktail' in je hand. Een cocktail zonder alcohol maar in een mok met exotische namen als Virgin Punch of Instafamous. Allemaal zelf gemaakt en geshaket door de jeugdige organisatoren.

In Wennekerpand draaiden korte films terwijl scholier Timo Hoogstrate een karaoke deed met durfallen in de lift. En er was live-muziek tot 10 uur 's avonds. "Onwijs gaaf en goed gelukt", concludeerde programmaleidster Vivianne Kerkhof van de kleine Ambassade. "We hebben ze niet geteld maar zeker 250 jongeren tussen 12 en 16 jaar kwamen op het evenement af. Een moeilijke groep pubers die vaak tussen wal en schip raken. Vaak ook vriendinnen en schoolclubjes, zoals scholieren van Lentiz College die gaan voor Hip Hop & Dance in de bibliotheek. En de actieve jeugd kon suppen met een peddel op een surfboard over de Lange Haven. Of voetballen in een pannakooi en op een minitafel pingpongen. Door alles gratis aan te bieden ook de cocktails, proberen wij die moeilijke groep jeugd met cultuur in aanraking te brengen."

The S'Culture Clup is tot stand gekomen op verzoek van jongeren zelf. In de jeugdmonitor die begin dit jaar werd afgenomen onder ruim 1400 jongeren kwam naar voren dat er vooral op gebied van uitgaansgelegenheden en festivals te weinig te doen is in Schiedam.

Meer berichten