Foto ter illustratie. © AD

Marktkramen verplaatst om platanen licht en ruimte te geven

Schiedam - De imposante platanen van de Lange Kerkstraat hebben een opknapbeurt nodig. De reusachtige bomen hebben te weinig lucht en voeding om de stam. Daarom drukken de wortels de bestrating kapot. Het is struikelen met je boodschappen op de weekmarkt. De bomen en bestrating worden komende twee maanden aangepakt. Daarvoor moet de weekmarkt voor de Grote Kerk wel tijdelijk verhuizen.


(Door Frank Willemse)

De marktkooplui en bezoekers klagen steen en been over de ongelijke bestrating van de Kerkstraat. De boomspiegels en stoeptegels wijzen vaak omhoog. De twaalf platanen drukken met hun dikke wortels de Kerkstraat ongelijk omhoog. Door die groeiplaatsen uit te graven, de wortels naar beneden te drukken en nieuwe aarde te storten, wordt het probleem aangepakt.

Volgens de Schiedamse boomchirurg Huib Sneep een noodzakelijke ingreep voor de bomen die daar sinds de jaren vijftig staan. De opknapbeurt is hoognodig om de bomen meer lucht en ruimte te geven. Samen met de bomenbank gaat Irado de platanen en bestrating aanpakken. Dit werk begint volgende week en duurt tot begin augustus. Tijdens die werkzaamheden worden de marktkramen verplaatst en de parkeervakken opgeheven.

Meer berichten