Afhankelijk van de hoek van waaruit je kijkt verschuift de achtergrond van het kunstwerk.
Afhankelijk van de hoek van waaruit je kijkt verschuift de achtergrond van het kunstwerk. (Foto: )

Bijzondere tentoonstelling van toeval, tijd en desoriëntatie

SCHIEDAM - Voor het eerst gaan de danswereld en de beeldende kunst in de Boterstraat 81 samen. Het was al langer de bedoeling, eigenlijk al sinds Stichting KunstWerkt kwam 'inwonen' bij Ruimte in Beweging, waar Rob Holmer de danskunst faciliteert.


(Door Kor Kegel)

Het stond al een tijd op het verlanglijstje, zegt Rob van der Ven. Hij is mede-curator van de nieuwe expositie van KunstWerkt. De expositie is met een duidelijke knipoog naar de huisbaas 'In beweging' genoemd. Het was ook het verzoek aan de zeven exposanten om in hun kunstwerken met het thema 'beweging' te spelen. En dat is gelukt.
De apotheose is zondag 23 juni, de laatste dag van de expositie, wanneer 's middags om drie uur het resultaat te zien is van een week intensieve samenwerking tussen beeldend kunstenaar Aldo Hoeben, choreograaf Liat Magnezy en danseres Federica Panariello. Het beeldmateriaal van Aldo Hoeben laat hun ontdekkingsreis naar nieuwe ideeën zien. Na afloop zal de Schiedamse kunsthistorica Cilia Batenburg de artiesten publiekelijk interviewen.
Nu al staat vast dat dit concept volgend jaar terugkomt met een nog grotere kunst- en dansvoorstelling. Liat Magnezy is vaste gebruikster van Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81. Zijzelf is verheugd dat er nu samenwerking is met de beeldende kunstenaars. De kunst- en danswereld lijken zich vaak aan elkaar te onttrekken, maar met het idee van Rob van der Ven om ze met 'beweging' op elkaar te betrekken is in Schiedam een vernieuwing tot stand gekomen. Het is boeiend om te zien dat de beweging van de bezoekers van de expositie van invloed is op de waarneming. Hoe meer de bezoeker 'danst', hoe meer de kunst gaat dansen. Er is een spanningsveld tussen de illusie van beweging en daadwerkelijke beweging. Toeval, tijd en desoriëntatie maken het tot een bijzondere tentoonstelling.
Diederik Klomberg toont 'lenticulaire' foto's. Het betreft een techniek, waarbij het werk verandert als je er vanuit andere hoeken naar kijkt. Het sympathieke dichterspaar Saskia van Herwijnen en Gerrit van Schuppen, bekend als SAGE, toont een korte video met een poëtische kijk op dans. Nico Parlevliet heeft totaal verschillende installaties neergezet: een video met minimale beweging, een naïef object dat door de bezoekers tot leven kan worden gebracht, en een brute mechanische percussionist die je de stuipen op het lijf jaagt. Walter Brokx toont twee portretten in een Marie Antoinette-stijl, waarin print en projectie met elkaar verweven zijn. Van Aldo Hoeben hangen er drie werken die de bezoeker aanzet tot dansen, omdat ze de bezoeker een gemanipuleerd beeld geven van zichzelf. Michiel van Bakel laat zien hoe onze fascinatie met de aarde en de ruimte zowel een tijdsverloop kent als een behoefte aan stabiliteit. Rob van der Ven tenslotte komt met keramische mensfiguren. En zo kan de bezoeker in alle rust een veelheid aan ervaringen opdoen.

Vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Meer berichten