Horeca-echtpaar Jan en Lya Leermakers voor hun 'gezellige huiskamer' waar ze 25 jaar geleden introkken.
Horeca-echtpaar Jan en Lya Leermakers voor hun 'gezellige huiskamer' waar ze 25 jaar geleden introkken. (Foto: )

De huiskamer van Schiedam bestaat 25 jaar!

SCHIEDAM - In 1994 kunnen zij de tent overnemen. Jan en Lya Leermakers zijn net getrouwd en op zoek naar een nieuwe stap in de Schiedamse horeca. Een nieuwe uitdaging wordt gevonden op de verkeersader de Broersvest: een huiselijk eetcafé in ongedwongen sfeer. Deze maand is het alweer 25 jaar dat ze eetcafé 't Stadserf runnen.


(Door Frank Willemse)

Samen zijn ze het eetcafé begonnen en dat doen ze nog steeds. Ruim 25 jaar geleden konden zij het een jaar eerder geopende eetcafé overnemen. Het moest een andere soort horeca worden dan de kroegen waar de familie Leermakers beroemd en berucht mee is geworden. ''Van een café naar eetcafé is een hele overgang: van tappen naar complete maaltijden."

Inmiddels zijn de balletjes gehakt, kipsaté of biefstukje om van te smullen maar ook voor een high tea of pannenkoeken kun je er terecht. Horeca is voor het echtpaar hun lust en leven. Dat geldt helemaal voor Jan (62 jaar) die vanaf geboorte in de Schiedamse kroegen verkeerde. Vader Piet met nachtcafé Lion D'or aan de Lange Kerkstraat. En later, samen zonen Frans en Jan, De Unie dat nu Babbels heet.

Jongere broer Jan begon voor zichzelf met 't Fust waar elke sporter in het weekend langskwam. En later met Proosje op de Hoogstraat. 25 jaar later is het eetcafé nog steeds gezellig druk en huiselijk. Vol met schilderijen, tekeningen of reclameboorden van oud Schiedam. Een gezellige huiskamer waar iedereen welkom is, of het nu om een feestje, intiem dinertje of even binnen wippen voor een drankje gaat. Zeker met het terras voor de deur waar menig toerist van de stad of marktbezoeker even kan bijkomen onder genot van een bakkie en wat lekkers.

Zwaar

Hoewel ze twee dochters hebben gaat die niet de zaak overnemen. Die hebben hun eigen beroep. Geen probleem, want hoewel het horeca-werk zwaar werk is, doet het echtpaar het nog steeds met liefde. ''Het leuke aan de horeca is dat je allerlei mensen ontmoet van gezellig tot 'minder vrolijk." Iedereen krijgt dezelfde bediening van het duo. Met bovendien een kletspraatje met Jan.

Of het nu over voetballen gaat, over politiek of over een nieuwe bestrating voor hun deur van de Broersvest. Jan geeft zijn mening en het liefst ongezouten. Toch geeft hij ook hoog op van de horeca in Schiedam. ''Goede ondernemers met voor ieder wat wils. Er is in die 25 jaar meer te doen in het uitgaansleven van Schiedam met festivals, evenementen en vooral een levendige horeca.''
Meer informatie over de kaart en openingstijden kun je vinden op www.eetcafestadserf.nl.

Meer berichten