Theaterfestival De Opstokerij nieuwe stijl beleeft succesvolste editie!

SCHIEDAM - Theater aan de Schie en De Stokerij Schiedam hebben al enige tijd de handen ineen geslagen. Het resultaat van deze innige samenwerking is de succesvolste editie van Theaterfestival de Opstokerij ooit! Maar liefst 865 bezoekers kwamen in het weekend van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni af op de derde editie van Theaterfestival de Opstokerij in het Wennekerpand. Een editie die voor het eerst in het teken stond van jong Schiedams talent. Volgend seizoen organiseren Theater aan de Schie en de Stokerij Schiedam de vierde editie van het festival in het Wennekerpand.


Dit jaar zat het Opstokerijfestival in een nieuw jasje: het podium was dit keer aan het jonge talent wat Schiedam rijk is. De Jonge Stokerij speelde het bijzondere vijfluik TROJE!, gebaseerd op de Griekse tragedies rondom Trojaanse Oorlog. 60 acteurs tussen de 8-14 jaar wisten onder regie van Koen Wouterse alle voorstellingen van het vijfluik uit te verkopen. Als klap op de vuurpijl werd tijdens laatste voorstelling een heerlijke maaltijd geserveerd (Ter Plekke Catering) op de toneelvloer van het Wennekerpand, terwijl de voorstelling op de tribune en om het publiek heen gespeeld werd. 

Bijzonder was ook de Europese première van SLET (naar Slut, the Play van Katie Cappiello), waar twaalf jonge meiden uit Schiedam en omgeving het publiek wisten te ontroeren met een voorstelling over seksueel grensoverschrijdend gedrag en #metoo. De voorstelling leidde tot inspirerende nagesprekken met het publiek. Velen gaven aan geroerd te zijn door de voorstelling en aan het denken te zijn gezet. De speelsters en regisseuse Anne Rats riepen middelbare scholen uit Schiedam en omgeving op om van onderwijs op het gebied van seksualiteit en consent een prioriteit te maken en op een nieuwe manier te kijken naar hoe scholen met hun leerlingen hierover moeten praten. 

Tijdens het festival ging wethouder cultuur Duncan Ruseler in gesprek met spelers van de Jonge Stokerij over hoe je de jongere generatie in Schiedam kan bereiken op cultureel gebied. Er ontstond een mooi gesprek, waarin de wethouder onder andere toezegde een Instagramaccount te starten om de jonge Schiedammer beter te kunnen bereiken met cultureel nieuws (hij is te volgen via @duncanschiedam). Ook gaat hij de mogelijkheid onderzoeken om op meerdere locaties in wijken plekken te maken waar kinderen graffiti-tekeningen kunnen oefenen. De Gemeente Schiedam gaat onderzoeken hoe de Schiedamse jeugd beter bereikt kan worden en ook wil artistiek leider Anne Rats de mogelijkheid van een jeugdcultuurraad onderzoeken met de overige culturele instellingen: een groep kinderen in de leeftijd 8-14 jaar die de instellingen bijstaan in programmering en communicatie. 

Succesvolste editie ooit
Deze editie van het festival bleek de succesvolste tot nu toe. Maar liefst 865 mensen bezochten één van de voorstellingen tijdens het festival. Theater aan de Schie en De Stokerij Schiedam produceren in seizoen 2019-2020 een vierde editie van Theaterfestival de Opstokerij. Het programma wordt later bekend gemaakt.  
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden