Het is inmiddels een traditie dat alle passanten in Ede een pannenkoek mee krijgen voor onderweg.
Het is inmiddels een traditie dat alle passanten in Ede een pannenkoek mee krijgen voor onderweg.
Special Roparun

Doorkomst Ede niet alleen geliefd vanwege de pannenkoeken

SCHIEDAM - De doorkomst Ede is bijzonder omdat hier volop slaapgelegenheid is voor teams die vanuit Hamburg komen. In de nacht van zondag op maandag overnachten zo'n 120 mensen in de regionale brandweerkazerne; sommige teams hebben een eigen ruimte, andere bivakkeren in de ruime kantine. Ook leegstaande panden in de directe omgeving worden benut om teams tijdelijk onderdak te bieden.


'Oase op de Veluwe', zo is de doorkomst genoemd.  Er staan strandstoelen en palmplanten, en iedereen is welkom. Co Vink is al jaren de aanvoerder van de grote groep vrijwilligers. "Ik liep vanaf 2002 elke twee jaar mee met het team van de Edense brandweer. Eerst naar Parijs, later ook vanuit Hamburg naar Rotterdam. In 2013 zei ik een maand of vijf voor het evenement: ik stop als loper en ga een doorkomst organiseren."

Het begon met het idee om koffie, soep en douchegelegenheid te bieden, maar al snel werd besloten ook slaapplaatsen aan te bieden voor de teams en raakten steeds meer vrijwilligers betrokken. Ongeveer tweeduizend pannenkoeken worden ter plekke gebakken door mensen van het plaatselijke Toon Hermanshuis. Die zorginstelling deelde in het prijzengeld dat de organisatie in Ede meerdere jaren toekwam als één van de best beoordeelde doorkomstplaatsen, net als hospices in Ede, Bennekom en Barneveld. Een blijk van gastvrijheid is ook dat vrijwilligers, onder wie burgemeester René van Hulst, de teams tegemoet fietsen en hen naar het checkpoint loodsen. "Het is ook bedoeld als 'welkom heten', weet Karin Vaessen, die tijdens de doorkomst gastvrouw is in de kantine. "De lopers hebben al anderhalve dag met de fietsers opgetrokken, en hebben zo weer even een ander kletspraatje. Vaak is de eerste vraag: 'Hebben jullie weer pannenkoeken?'"

In de bandweerkazerne wordt tussen de rekken met brandweerkleding, schoenen en helmen ook een werkplek ingeruimd voor de Roparunorganisatie. Er is hier een checkpoint en alle deelnemers lopen door het gebouw. Het parkeerterrein staat vol met busjes, waar ook teamleden slapen. Een bijkomend voordeel is dat in het gebouw van de veiligheidsregio ook een werkplaats is ingericht. Vink: "Bij motorpech kunnen we een monteur laten komen, en ook een lege accu is snel verholpen."

Co en Karin vinden het wel jammer dat de Roparun nog niet heel erg leeft in Ede. Vergeleken met andere doorkomsten komen relatief weinig mensen aanmoedigen. "Dat is vreemd, want er zijn vier teams uit Ede. Medewerkers van het Veiligheids- en Gezondheidsteam Gelderland Midden zetten wel hun wekker om hun collega's aan te moedigen. Ook bewoners rondom de kazerne staan langs de route. We snappen het wel. De meeste teams komen hier tussen 3.00 en 7.00 uur aan, wanneer iedereen slaapt. Er is zelfs een team uit Ede dat bewust kiest om in Parijs te starten omdat anders de verleiding groot zou zijn om thuis te gaan slapen. En dat wil je niet, los van het team."

De vrijwilligers van doorkomst Ede laten zich door de beperkte publieke belangstelling absoluut niet ontmoedigen. Vink: "Wij zijn er voor de teams, en vooral voor de lopers en fietsers. Zij kunnen hier in alle rust herstellen voordat zij op weg gaan voor de laatste dag. Daar doen wij het voor."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden