Foto: © Collectie Stichting Erfgoed Werf Gusto

Industrieel icoon uit Schiedam nog in gebruik in Rusland

SCHIEDAM - St. Erfgoed Werf Gusto laat in hun nieuwsbrief weten dat de drijvende kraan met het bouwnummer 787 uit 1941 (een 175 ton drijvende kraan), nog dagelijks in gebruik is op een scheepswerf in St. Petersburg. Werf Gusto heeft in het verleden 25 van dit type drijvende kranen in verschillende configuraties gebouwd.


De eerste in 1911 voor de Italiaanse marine en de laatste in 1954 voor de Suez Canal Co. (De huidige Franse energiegigant Engie). De 787 moet natuurlijk als laatste in zijn soort behouden worden voor het nageslacht. Het is een industrieel icoon en staat model voor de enorme ontwikkeling van de Scheepsbouw/Staalbouw in Schiedam in de vorige eeuw. De Stichting heeft daarom de eigenaren van de werf (een overheidsinstelling) in St. Petersburg aangeschreven met de vraag wat de plannen zijn met de kraan voor de toekomst.

De kraan is bijna 80 jaar oud en zal naar onze mening binnen een paar jaar wellicht vervangen worden. De Stichting probeert de kraan naar Schiedam te halen, ze heeft daartoe al contact opgenomen met het College van B&W in Schiedam. De kraan zou een museale functie kunnen vervullen en afgemeerd kunnen worden aan de oude aanlegsteiger van de de voormalige Tanker-cleaning in de Wilhelminahaven in Schiedam.  

Kijk voor alle informatie en meer beelden op www.werf-gusto.com 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden