De ruiters van Spaland vieren op zaterdag 1 juni het 50-jarig jubileum. (Foto: Fiona de Wit)
De ruiters van Spaland vieren op zaterdag 1 juni het 50-jarig jubileum. (Foto: Fiona de Wit) (Foto: Fiona de Wit)

Spaland Ruiters viert jubileum met demonstraties en clinics

Schiedam - Lieflijke sloten met kwakende kikkers en kwekkende eenden geven het terrein van de Spaland Ruiters in Kethel het karakter van een natuurgebiedje, waarin ruimte is uitgespaard voor vijftig stallen, een buitenbak, een binnenbak, twee hooibergen, een ruime kantine, een voederschuur, spullenkasten, twee weilandjes, parkeerplaatsen, een schuur voor de trekker en een onderdak voor de menwagens.


(Door Kor Kegel)

Het adres is Kerkweg 105 en de ingang bevindt zich nabij de spoorwegovergang van de Oude Lijn. De accommodatie van de Spaland Ruiters bevindt zich ruwweg tussen de Sint Jacobuskerk, de woonbuurt Sveadal en de Groeneweg, waar ze iets verderop ook nog een weiland tot hun beschikking hebben. Best een flinke oppervlakte, maar het doet bijna intiem aan, omdat de oude sloten van Kethel ook het terrein doorsnijden, waardoor de buitenbak langs de Kerkweg een apart eilandje vormt en ook de weilanden bereik je alleen met bruggetjes. Vijftig jaar bestaat de ruitersportvereniging. De oprichting was op zaterdag 2 juni 1969, maar het jubileum wordt volgende week op zaterdag 1 juni gevierd en niet op zondag en dat heeft alles te maken met de reünie van leden en oud-leden die 's avonds plaatsvindt. "Maandagochtend moet iedereen weer vroeg op''. zegt Danique Vijfvinkel, lid van de activiteitencommissie die ze zeven jaar geleden op haar vijftiende oprichtte. "Er was behoefte aan clinics en ponyweekends", zegt ze. De feestdag kent een uitgebreid programma overdag, waar iedereen welkom is om er te kijken naar buitenbakdemonstraties, grand-prixdemonstraties en een endurance (tijdrit) clinic die Michelle Nooijen zal verzorgen, twee weken geleden als tweede beste gefinisht op het Nederlands kampioenschap endurance. De Spaland Ruiters gaan ook in de omgeving flyeren om de buurtbewoners uit te nodigen voor de open dag. Het voetpad tussen de Odinholm en het Jan van Schijndelpad loopt langs het tweede weiland met paarden of pony's. "Veel omwonenden zijn welbekend met de accommodatie, maar een nadere kennismaking zou leuk zijn."

"In principe zijn alle leden vrijwilliger", zegt Vijfvinkel. "Er is geen eigenaar, dus we zijn allemaal verantwoordelijk. Iedereen doet mee aan de bardiensten, het bakken- en erfkorvee, het legen van de kruiwagens met mest, wedstrijdkorvee, jurering bij dressuurs en springen, lesgeven en kinderen begeleiden bij activiteiten. Natuurlijk houden we daarbij rekening wie ergens heel goed in is en wat iemand het liefst doet. In onze groepsapp wisselen we ideeën uit.''

Meer berichten