Wim T Schippers bij zijn beruchte pindakaasvloer.  (Foto: Aad Hoogendoorn)
Wim T Schippers bij zijn beruchte pindakaasvloer. (Foto: Aad Hoogendoorn) ( )

Stedelijk Museum Schiedam gebruikt prijs om Museumplein te verfraaien

Schiedam - Loretta Schrijver stond vorige week vrijdag op de Hoogstraat. Live op RTL4. Dus wisten alle tv-kijkers meteen dat het Stedelijk Museum Schiedam gewonnen heeft. De Museumprijs 2019, goed voor honderdduizend euro, werd daarna door Loretta overhandigd aan de superblije museumdirecteur Deirdre Carasso, in een bomvolle zaal waar iedereen aan het feesten ging.


Door Kor Kegel
Loretta vroeg meteen wat het museum met de prijs gaat doen. Het Stedelijk Museum aan de Hoogstraat 112 is al een charmante en zeer publieksvriendelijke plek, vindt Loretta, "dus wat ga je überhaupt nog met dat geld doen?''
"Het Museumplein verfraaien'', antwoordde Deirdre. "Het plein voor het museum is de entree tot het gebouw en we gaan er een warme ontmoetingsplek van maken.'' Ze was hartstikke groos, maar liet niet na om te zeggen dat de andere genomineerden, Museum Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven, eveneens fantastische en publieksvriendelijke musea zijn. Het Schiedamse museum won dankzij de 39 procent van de in totaal 75.000 uitgebrachte stemmen. "Het was een spannende maand van campagne voeren, met steun uit de hele stad", zei Deirdre Carasso.

Nog nooit, zelfs in de tijd van Pierre Janssen niet, zijn er zo veel mensen voor het eerst in het Stedelijk Museum Schiedam geweest als de laatste paar jaar. Museum-directeur Deirdre Carasso en haar team gebruiken vernuftige manieren om beeldende kunst te verbinden met de meest uiteenlopende activiteiten. Zoals vorig jaar, toen de vrijwilligers van tientallen Schiedamse verenigingen en stichtingen in het museum vaandels kwamen vervaardigen, nieuwe banieren voor hun organisaties, die ze trots lieten zien tijdens een unieke en historisch aandoende vaandeltocht door Schiedam. Ter inspiratie hadden de vrijwilligers kennis genomen van kunst- en andere cultuuruitingen. Het museum wil een geliefde ontmoetingsplek zijn, vandaar dat je in de entreehal (aula) kunt lunchen voor het bedrag dat je ervoor over hebt, maar het moet wel altijd in relatie staan tot de exposities of kunstvoorwerpen die er speciaal voor uit het depot worden gehaald.

Veel musea zijn publieksvriendelijker dan voorheen, het hoort er tegenwoordig bij dat je de drempels slecht. Museum Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven doen dat ook op verkwikkende wijze. Maar de jury van de jaarlijkse Museumprijs vindt dat de aanpak van het Stedelijk Museum Schiedam zeer vernieuwend is en een glimlach oproept bij de bezoekers. Nou, bepaald méér dan een glimlach. Vaak liepen Schiedammers verrukt en opgetogen het museum uit, druk pratend over wat ze er gezien hadden over de vroegere scheepswerf Gusto, over de stadhuisbodes die ze gekend hebben, over de familie – naar aanleiding van de expositie 'Familie' – of over de objecten van suiker die ze gezien hadden, zoals langzaam druppelende taaie stroop.

Die exposities vormden alle een sympathieke mix van beeldende kunst en populaire uitingen van cultuur en maatschappij. Die formule werkt kennelijk. Een sterke zet van het Stedelijk Museum Schiedam was ook om de Schiedammers te betrekken bij kennisverwerving over de talrijke objecten in de historische collectie. Het bevorderde de interactie, ook met de mensen die niet echt kunstliefhebber zijn. Heel goede voorbeelden om specifieke doelgroepen in huis te krijgen zijn de expositie die er was rond Jilles Bruggeman, naar wie een lokale prijs is genoemd voor stimulering van homo-emancipatie, en de geplande tentoonstelling naar aanleiding van honderd jaar vrouwenbeweging met interessante discussies en randactiviteiten.

Met de benadering van samenlevingsvraagstukken richt het museum zich niet alleen op de Schiedammers. De exposities hebben zelfs een internationale uitstraling. Kijken we puur naar de kunsttentoonstellingen, dan laat het museum regelmatig een veelzeggend oeuvre zien van kunstenaars die internationaal tot de verbeelding spreken, denk aan Edgard Tytgat, Elspeth Diederix, stanley brouwn, de kunstenaars van de CoBrA-beweging en Piero Manzoni en Mark Rothko, twee kunstenaars die nu nog in het museum aan de Hoogstraat 112 te zien zijn. Wat Rothko betreft: waar zijn werk in musea te zien is, staan de mensen er in drommen voor in de rij. Wat doet het Schiedamse museum? Het zorgt dat je in een intieme setting kunt genieten en minstens een kwartier alleen kan zijn met een van zijn bekendste werken, onder het motto: 'Rothko & ik'. Om al die redenen heeft het Stedelijk Museum Schiedam de BankGiro Loterij Museumprijs 2019 dik en dik verdiend.


Meer info via www.stedelijkmuseumschiedam.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden