Komende zondag is er weer een Liduinaprocessie in Schiedam.
Komende zondag is er weer een Liduinaprocessie in Schiedam. (Foto: Roger Pluijm)

'We stonden erbij en keken er naar'

Schiedam - Dit bericht is ingezonden bij het Nieuwe Stadsblad. Iedere Schiedammer kan bij het Nieuwe Stadsblad een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.nieuwestadsblad.nl. Roger Pluijm schreef een kritisch stuk over de ambitie van Schiedam om op de werelderfgoedlijst van Unesco te komen.


'Schiedam wil zich opgeven voor de Unesco. Wat Amsterdam kan, kan Schiedam ook. Artikelen in AD en Telegraaf, want Schiedam heeft hét. Nou, ze hebben de hele binnenstad gesloopt. De Frankelandsekerk – we stonden erbij en we keken er naar. De Historische binnenstad – we stonden erbij en we keken er naar. De Brandersbuurt – we stonden erbij en we keken er naar.
Als dit allemaal geconserveerd was gebleven Hadden we al hele legers Japanners en Chinezen gehad
Wat er nu nog over is... Of aanpalende betonbouw. Of panden met plastic ramen. Of prachtgevels met wit voegwerk. En maar al te vaak wordt nu nog steeds Zwart Nazareth van haar beroete gevels ontdaan.
Zandstralen, spuiten, gummen, cleanen is het credo. Zo nu en dan is er nog een leuk doorkijkje, op de foto dan
De Schie, de Korte Haven. Maar wat je dan niet op die foto's ziet zijn tussen gebouwde bunkers van de jaren 80.
De Lange Haven is per saldo nog de meest constante gebleven. Nou goed, u begrijpt het al, menig Schiedammer treurt om zijn stad. Hoe mooi het nu ook nog ten dele is.
Men wil een en ander gerealiseerd zien in het jaar 2025. Nou, er is nog heel wat te herstellen. Betonpanden transformeren met nieuwe gevels. En dan heeft 'Schiedam' ook nog de Museumprijs 2019 gewonnen.
Ja, je zag al steeds meer 'kunstzinnige' bezoekers op OV-fietsen. Schiedam schenkt dan toch meer dan je denkt. Er zit toch meer onder die kurk om maar eens wat slogans te parafraseren.
Maar Schiedam heeft ook immaterieel erfgoed. De Heilige Liduina. Harr Wiegman zou ooit nog stripverhaal maken. Lidwina Kluivert heeft hij al getekend. Harr heeft dan tot 2033 de tijd want in 2033 is het 600 jaar Liduina
Nu dan komende zondag weer de Liduinaprocessie. Ze gaan ook weer langs het huisje van Liduina (dat er niet meer is). Dat is dan de beschamende brievenbussenportiek van Het Weeshuis. Er kunnen daar zeg vijf man naar binnen. Met je neus tegen de ruit zie je dan ergens een plaquette aan de muur.Terwijl aan de achterzijde die prachtige binnentuin is. Daar zou dan het huisje van Liduina herbouwd moeten worden, of tenminste een Liduina-herinnering. Hier stond het huisje van Liduina Liedewij Pietersdochter - Gij glorie dezer stad.'

   

 
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden