De meeste doorzetters stonden op de trans te genieten van het uitzicht.
De meeste doorzetters stonden op de trans te genieten van het uitzicht. (Foto: )

De draaiende reuzen van de stad

Schiedam - Hoe sterk is de windkracht? En welke molen is de hoogste van de wereld? De familie Van der Laak moeten de quizvragen beantwoorden en staan te treuzelen bij de technische vragen. Niet alleen deze molenfanaten uit Leidschendam, maar óók de gewone Schiedammer nam zaterdag een gratis kijkje bij de Schiedamse reuzen.


(Door Frank Willemse)

Liesbeth is met haar man verhuisd van Amsterdam naar Schiedam. Een flat in het centrum die wél betaalbaar is en de romantische molens hebben haar naar Schiedam gebracht. "Het is toch een feest als ik de molens zie draaien en daarom voel ik me hier thuis." Voor de eerste keer met Molendag gaat zij naar binnen. Alle molens af en vraagt honderd uit over de historie van deze vriendelijke reuzen.

Zoals molenaar Sam (23 jaar) die enthousiast verteld over zijn molengekte. Geboren in Delft waar andere jongens op voetbal zaten ging hij de molens af. En 15 jaar later is hij, naast aardrijkskundeleraar, part time molenaar en woont in zijn molen De Drie Korenbloemen.

Dit weekend was de Nationale Molendag 2019 en dus was er alle reden om de Schiedamse trots in het zonnetje te zetten. Meer dan 2700 bezoekers komen op de monumenten af, meest uit de regio Westland, maar ook een bus vol Duitsers die tevens het Jenevermuseum bezochten.

Alle molens draaiden op volle toeren met een straffe noordenwind van 5 beaufort. Altijd een lastige wind uit het Noord Oosten vanwege vlagerigheid, vertelt een molenaar tot de bezoekers die geïmponeerd naar de langs draaiende wieken kijken. Geen eenvoudige opgave om zon moutmolen te beklimmen; zeker vijf steile trappen meer ladders - leiden naar de top van de molen.

Bijzonder dit jaar de openstelling van molen De Vrijheid die normaal als een maalbedrijf gesloten is voor publiek. Hier konden de liefhebbers zien hoe met dreunende schoepen en molensteen die het graan verpulvert tot meel. Vanaf 1800 een industriële wereldwonder zon helse machine. En nog steeds hoe windkracht omgezet in mechanische krachten.

Directeur Hugo Boogaard van de Molenstichting vond de dag een groot succes, met meer, vooral ook veel buitenlandse, bezoekers. Voor volgend jaar wil hij de Vismarkt bij de molendagen betrekken met kinderspelen en oude ambachten. Volgens hem is de interesse voor onze molens weer, net als in de jaren tachtig na brand in de Walvisch, weer aan toenemen. Zie ook de ruim 80 vrijwilligers van de stichting die bewijzen dat Schiedam als molenstad van betekenis is geworden.

Het was vooral voor kinderen een feest, met pannenkoeken, de grabbelton, spelletjes die allemaal iets met de molen te maken hebben. Binnen kon je gratis proeven van de bakproducten die samen met Zadkine Brood en Banket College werden gemaakt.

Maar de meeste doorzetters stonden op de trans te genieten van het uitzicht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden