Lezing in Schiedam over debuut Maarten Biesheuvel

SCHIEDAM - Op zaterdag 18 mei om 10.30 uur geeft Neerlandicus Hans Overheul een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van J.M.A. Biesheuvel over zijn debuut In de Bovenkooi uit 1972. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

De eerste helft vertelt Overheul over het boek en de schrijver. Na de pauze is er gelegenheid tot een gesprek en het stellen van vragen. Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan lezen.

Donderdag 23 mei 2019 is het 80 jaar geleden dat Maarten Biesheuvel aan de Vlaardingerdijk werd geboren. Tot zijn twintigste woonde hij in Schiedam. Na zijn diensttijd gaat Maarten studeren in Leiden en verhuist hij naar die stad. Daar woont hij nog altijd. Sinds 1972 heeft Biesheuvel een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Hij wordt gezien als een van de beste verhalenvertellers van het Nederlands taalgebied. In 2007 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs.

Welke boeken hierna aan de orde komen in de Leeskring Nederlandse Klassiekers, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam.

Bij voldoende belangstelling wordt de lezingencyclus in het najaar voortgezet en wordt bekeken of er ook oorspronkelijk Engelse, Franse, Duitse (wellicht Russische) klassiekers aan de orde kunnen komen.

Toegang is gratis. De lezing is in de Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145 in Schiedam en is van 10.30 tot 12.30 uur.

Meer berichten