Mevrouw Jenny de Snoo haakt gezellig in bij burgemeester Cor Lamers. FOTO: Marius Schinkel
Mevrouw Jenny de Snoo haakt gezellig in bij burgemeester Cor Lamers. FOTO: Marius Schinkel (Foto: Marius Schinkel)

100-jarige uit Schiedam: 'Ik verveel me nooit. Ik brei me nog wezenloos'

SCHIEDAM - Bezoek van de burgemeester heeft ze al gehad, maar woensdag 15 mei is ze dan echt een eeuwling, mevrouw Jenny de Snoo-Hooimeijer. "Burgemeester Cor Lamers is mij, vanwege zijn druk bezette agenda een paar dagen eerder persoonlijk komen feliciteren en kijk eens, deze bloemen zijn bezorgd." Ze wijst op het boeket van Gemeente Schiedam dat op de salontafel prijkt. "Het was heel gezellig met de burgemeester; wat een aardige man is dat en wat wist hij veel van me!"

door Kathy Huitema

Jannetje Geertruida Hooimeijer wordt 15 mei 1919 geboren op een klein boerderijtje in Zwijndrecht als tweede kind in een gezin van zes. Ze doorloopt in Rijsoord de lagere school - "waar niemand meer met me wilde knikkeren, ik won altijd alles"- en gaat daarna naar de modevakschool. Met haar coupeusediploma op zak fietst ze 's morgens om zeven uur naar haar werk om 's avonds om zeven uur terug te keren. "Maar dan hing het rokje uitgemeten, genaaid, geplooid en gestreken aan de kastdeur. Bij thuiskomst stond er dan nog een mand met te stoppen sokken op me te wachten, zo ging dat vroeger." 

Ze trouwt in 1940 in een door haar zelf gemaakte trouwjurk met Johannes Antonie de Snoo; samen krijgen ze zes kinderen. De trouwjurk vermaakt ze tot doopjurk. "Ik naaide ook alle kleren zelf, voor de kinderen, voor mezelf en ik keerde in de oorlog ook wel eens een colbertjasje van mijn man. Dat lostornen was het moeilijkst."

Jenny de Snoo woont met plezier in Schiedam: 'Ik verveel me nooit. Ik brei me nog wezenloos. Mijn jongste dochter Eldine wil graag een lange, losgebreide sjaal. Twee meter moet ie worden. Die heb ik meteen op de pennen gezet. Al breiend verzin ik een steek. Ik borduurde ook graag. Maar ik heb besloten daarmee te stoppen. Dat word me te priegelig. Niet dat ik slechte ogen heb hoor, ik lees de krant zonder bril. Puzzelen doe ik ook graag, maar dan moet het er wel een echte Jan van Haasteren zijn van minstens 1000 of 1500 stukjes, anders hoef ik ze niet. Donderdags komt mijn dochter Marja en ze puzzelt graag met me mee. Maar ze doet ook de boodschappen. Ik kook zelf. En iedere avond na het journaal los ik een filippine op. De dag is zo om."

Met haar kinderen, (achter)kleinkinderen en familie viert mevrouw Jenny de Snoo- haar honderdste verjaardag met een uitgebreide brunch. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden