Eerste mega-stopcontact voor wind op de (Noord)zee

Schiedam - Morgenochtend, vrijdag 10 mei om 07.30 uur, zal de zogenoemde 'topside' van het eerste offshore transformatorstation op zee voor windparkgebied Borssele het terrein van HSM Offshore in Schiedam verlaten. Het is een gevaarte van 3.650 ton (het gewicht van 3.000 auto's) voor 40% bestaand uit staal en voor 60% uit installaties om de 66 kV elektriciteit afkomstig van de windturbines om te zetten naar 220 kV en verder naar het landstation in Borssele te transporteren.


De topside gaat op weg naar het jacket (onderstel) dat al sinds augustus 2018 op de zeebodem staat. Als het geplaatst is, is het eerste 700 megawatt transformatorstation op zee een feit. Het heeft een hoogte van 82 meter (van zeebodem tot top), is 32 meter breed en weegt in totaal zo'n 6.550 ton. Het net op zee krijgt hiermee steeds meer vorm door Nederlands vakmanschap. Bovendien komt het resultaat ten goede aan circa 700.000 Nederlandse huishoudens en bedrijven. De groene stroom van windpark Borssele komt via de hoogspanningsnetten van TenneT en vervolgens de regionale netbeheerders uiteindelijk bij hen terecht. 

U kunt het transport van het enorme zee-stopcontact (transformator) volgen via het AIS-systeem. Dat kan door de sleepboot Fairplay 31 te volgen via bijvoorbeeld www.marinetraffic.com. De verwachting is dat het offshore transformatorstation rond 07.30 uur de werf verlaat.   
 

Meer berichten