Aart Strootman weet als ‘minimal musician’ alles van stilte in de muziek.
Aart Strootman weet als ‘minimal musician’ alles van stilte in de muziek. (Foto: )

Iedereen benadert de stilte op een heel eigen manier

Schiedam - Het belooft een prachtig weekend te worden in Schiedam. Een stil weekend vooral. Want 'stilte' is zaterdag 11 en zondag 12 mei het thema van het Distillatieweekend.


(Door Kor Kegel)

Dankzij een bijzondere samenwerking tussen De Ketelfactory, de Westvestkerk en het Wennekerpand staat Schiedam een weekend met zeer gevarieerde cultuur te wachten. Kunstenaars, musici, performers en schrijvers zullen op uiteenlopende wijzen het thema stilte benaderen.

Aanleiding is de tentoonstelling 'stil', die nog tot en met zondag 14 juli in De Ketelfactory te zien is. In het complex aan de Hoofdstraat 44 is door stilte geïnspireerd nieuw werk te zien van de 64 kunstenaars die er de afgelopen tien jaar exposeerden. In mei bestaat de 'wijsgerige projectruimte voor beeldende kunst' tien jaar, maar de tentoonstelling ging eind januari al open.

Verjaardag

Ter gelegenheid van de verjaardag van De Ketelfactory is er zaterdag en zondag een aantrekkelijk Distillatieweekend. De naam is uiteraard een knipoog naar Nolet Distillery die met een mecenaat het kunstcentrum al tien jaar mogelijk maakt, zoals de naam De Ketelfactory een verwijzing is naar Ketel 1, het bekendste product van Nolet. Bij veel tentoonstellingen houdt De Ketelfactory een Distillatiedag met lezingen en performances, maar nu dus een heel -weekend.

Zaterdag vinden alle activiteiten tussen 10.00 en 18.00 uur plaats in het Wennekerpand aan de Vijgensteeg 2. Shinto-meester Paul de Leeuw vertelt over stilte. Ad Groot en Wim Bosman laten Indiase klassieke muziek horen. Olphaert den Otter geeft een lezing over de stilte van het heelal. Florette Dijkstra houdt een onmogelijke lezing over stilte. Tussendoor zijn er korte intermezzo's door Ellen van Rossum en Cézanne Tegelberg.

Kester Freriks gaat in gesprek met Rob Vrakking, die van 1992 tot 2000 met een Stiltemuseum door Nederland reisde. De Amsterdamse kunstenaar had honderd collega's in binnen- en buitenland gevraagd om een werk over stilte aan hem toe te sturen. Hij ontving sculpturen, schilderijen, tekeningen en teksten en liet de collectie overal in het land zien. Kester Freriks, schrijver van een boek over stilte, ontdekte dat die hele collectie in een stoffig depot was beland in Duitsland en hij vond De Ketelfactory bereid zich erover te ontfermen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden