Michel Snoep was een veelzijdig kunstenaar. In veel van zijn werk komen vliegtuigen voor, maar ook steden, bruggen, boten, bomen, water en vogels. Vaak kun je aan zijn werk meteen zien dat het een 'typische Snoep' is (Foto: Joost Kalkhoven).
Michel Snoep was een veelzijdig kunstenaar. In veel van zijn werk komen vliegtuigen voor, maar ook steden, bruggen, boten, bomen, water en vogels. Vaak kun je aan zijn werk meteen zien dat het een 'typische Snoep' is (Foto: Joost Kalkhoven).

Michel Snoep symboliseerde het weggaan en terugkomen

Door: Kor Kegel

Schiedam - In de Plantage staat sinds 2005 een bekend kunstwerk van Michel Snoep. Het werk heet 'La destination suprème II', te vertalen als eindbestemming of ultiem lot. Het is een stalen frame in de vorm van een vliegtuig, gesitueerd rond een boom. Je denkt: hoe kan dit toestel zo geland zijn dat het om de boom heen zit? Of is de boom erdoorheen gegroeid?

Vliegtuigen kwamen veel voor in het werk van Michel Snoep, maar de laatste vlucht is geëindigd op een onbekende plek. Op zaterdag 24 december kwam hij te overlijden, op slechts 57-jarige leeftijd. Het laatste jaar woonde de van oorsprong Schiedamse kunstenaar in het Ouddorpse verpleeghuis De Vliedberg. Hij leed al heel lang aan frontotemporale dementie (FTD), een ziekte waardoor je op jongere leeftijd dement raakt.

Overzichtstentoonstelling

Die ziekte dwong hem in april 2015 te stoppen als docent schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Twintig jaar had hij er les gegeven, vooral aan eerstejaars- en avondstudenten, bij wie hij zeer geliefd was. Ook was hij docent in driedimensionale beeldontwikkeling en gaf hij les aan studenten aan de Universiteit Leiden met als bijvak kunst. Zijn afscheid in Den Haag ging vergezeld van een grote overzichtstentoonstelling, samengesteld door Joost Kalkhoven en Sjef Henderickx, die musea en particulieren benaderden om werk van Michel Snoep in bruikleen af te staan.

Veelzijdig kunstenaar

Michel was een veelzijdig kunstenaar. Zijn oeuvre bevat schilderijen en aquarellen, tekeningen, linoleumsneden, foto's, installaties en andere objecten.
In veel van zijn werk komen vliegtuigen voor, maar ook steden, bruggen, boten, bomen, water en vogels. Het had allemaal te maken met beweging en tegelijk geworteld zijn. Vaak kun je aan zijn werk meteen zien dat het een 'typische Snoep' is. Helder en kleurig, ernstig en humoristisch. Zijn beeldtaal spreekt tot de verbeelding. Zijn laatste werk in de openbare ruimte bestaat uit drie kruiwagens op een bietenstort in Dirksland.

Vrije geest en veel humor

Michel Snoep is geboren op zaterdag 21 februari 1959. Hij volgde zijn opleiding aan de Rotterdamse kunstacademie en kreeg zijn atelier in de Zalmstraat in Schiedam. Tien jaar geleden verhuisde hij met zijn partner, RTV Rijnmond-verslaggever Jelle Gunneweg, van de BK-laan in Schiedam naar Den Bommel op Goeree-Overflakkee. "Mies was een fantastisch zorgzame man en vader van onze twee dochters Billy Bob en Mickey", zegt Jelle. "Hij was een lieve familieman, een trouwe vriend en een betrokken docent, maar bovenal een geweldige kunstenaar met een vrije geest en veel humor."

Romanticus

Michel vond zichzelf een romanticus. "Mijn werk symboliseert de vlucht uit de werkelijkheid, de eeuwige twijfel over waar naartoe te gaan, over weggaan of blijven, weg kunnen of moeten. Ergens anders is het altijd beter, maar zodra je bij 'ergens anders' bent beland, gaat voor die plaats weer hetzelfde op. En uiteindelijk keer je terug naar waar je vandaan gekomen bent. Rusteloos."

Tentoonstellingen

Hij nam deel aan tientallen solo- en groepstentoonstellingen in onder meer Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Delft, Den Haag, Gouda, Leiden, Hilversum, Apeldoorn, Leeuwarden, Zaltbommel, Nijmegen en Enschede en in de voormalige Schiedamse partnersteden Esslingen en Vienne.

(Foto: Joost Kalkhoven).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden