Fragment van de getekende-gedichtenrol van Fenneke Hordijk.
Fragment van de getekende-gedichtenrol van Fenneke Hordijk.

Fenneke Hordijk tekent de psalmen

Door Kor Kegel

SCHIEDAM – Fenneke Hordijk kocht vijftien jaar geleden de gedichtenbundel 'De Psalmen' in de bewerking van Lloyd Haft. Ze had de Amerikaan op Poetry International in Rotterdam zien optreden en was onder de indruk. ,,Ik vond zijn gedichten prachtig en ik heb deze dichtbundel aan mijzelf geschonken voor mijn verjaardag,'' zegt ze. Toen wist ze nog niet dat het haar zou inspireren om de Psalmen te gaan tekenen.

Lloyd Haft studeerde in die tijd Moderne Chinese Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Tegenwoordig woont hij deels in Taipe en deels in Oegstgeest. Hij dicht in het Nederlands. In 1995 kwam hij met een eerste bewerking van de lofzangen uit het bijbelboek Psalmen en in 2003 publiceerde hij een bundel, waarmee hij het jaar daarna de Ida Gerhardt Poëzieprijs won. Hij is nu 72 jaar.

Rond 2007 begon Fenneke Hordijk de Psalmen van Lloyd Haft om te zetten naar zijdevloeipapier met stroreliëf. Ze gebruikte acrylinkt in de kleuren cyaanblauw, magenta, grijs, wit en zwart. Ze deed het als een soort meditatie in de avonduren, na haar werk. ,,Als een opdracht aan mijzelf, maar vooral ook 'terug naar wat mij bezighoudt'. Ik zette dan de aria's van Händel op, gezongen door Lorraine Hunt, en dan kreeg ik een soort focus die mij rust gaf,'' zegt Fenneke.

,,Het viel mij in de gedichten op dat alleen een stem aan het woord was. Kwam die stem van een man of een vrouw? Ik gaf mijzelf de opdracht of ik die stem een gedaante kon geven.''

Ze begon aarzelend, op een rol vloeipapier van twee meter. Daar pasten vijftien getekende gedichten op. Ze kocht er achttien meter bij, maar haar tekeningen werden steeds groter, dus Psalm 100 paste er niet meer op. Ze kocht er nog een rol van twintig meter bij en kwam tot Psalm 134. ,,De laatste tekeningen komen op een nieuwe rol. Ik ben nog niet klaar met wat wel een getekend dagboek lijkt te zijn geworden. Ik heb nog vijftien psalmen te gaan,'' zegt Fenneke Hordijk.

De rol is inmiddels veertig meter en alles bij elkaar, door de jaren heen, heeft ze er drieënhalf jaar werk in zitten.

Fenneke Hordijk heeft haar atelier in Spangen. Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag laat ze haar door de psalmen van Lloyd Haft geïnspireerde gedichtenreeks zien. Beide dagen doet ze dat om 16.00 uur in Gallery Open Art Exchange aan de Hoogstraat 85 in Schiedam. Het is de galerie waar Joke Bakker lokale en niet-westerse kunstenaars samenbrengt voor haar exposities. De performance van Fenneke Hordijk is onderdeel van de expositie 'Back to human'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden