Genoeg hulptroepen in de Gorzen, want donderdag kregen meer dan tien buurtbewoners het diploma.
Genoeg hulptroepen in de Gorzen, want donderdag kregen meer dan tien buurtbewoners het diploma. (Foto: )

Burgerinitiatief voor AED's in de Gorzen

door Frank Willemse

De meeste AED's hangen in winkels of openbare gebouwen en zijn dus alleen open toegankelijk tijdens winkeltijden. Om ook avonds en 's nachts iemand met een hartaanval te kunnen helpen besloot Wijnanda Admiraal te gaan collecteren voor een openbare (of buiten) AED. De Gorzenaren reageerden enthousiast zodat er in plaats van één dure AED vier komen. Donderdag de diploma-uitreiking voor twaalf buurtbewoners die de levensreddende koffer kunnen bedienen.

Schiedam - 'Maak je eigen buurt veiliger', dat is de missie van Wijnanda Admiraal die met haar rappe tong haar buren enthousiast wist te maken. Vorig jaar begon zij een actie om een reanimatiekoffer in haar wijk Gorzen te krijgen. ''Zij kreeg iedereen enthousiast en ging op zoek naar sponsors en collecteerde op straat. Resultaat: in plaats van één AED worden het er vier! Binnenkort worden ze opgehangen op openbare plekken in de wijk.

Met haar rappe tong wist ze buren op te trommelen

Donderdag prees de nieuwe wethouder Duncan Ruseler dit burgerinitiatief van de Buurtpreventiegroep Schiedam Zuid. Maar liefst twaalf bewoners meldden zich aan om de AED te kunnen bedienen. Inclusief een cursus Reanimatie die iedereen met goed gevolg wist af te sluiten.

Met de AED kan iemand met hartfalen weer tot leven worden gewekt. Maar daar is haast bij geboden. Via een sms-bericht worden de AED-helpers gewaarschuwd zodat zij vaak eerder dan de ambulance bij de hartpatiënt komen. Om met de behulp van beademing en elektrische schok het hart te 'resetten'.

''Ik ben brutaal en ben bij iedereen langs gegaan en zo heb ik al die wijkbewoners opgeroepen om de cursus te doen''. Niemand geloofde haar maar 'Het is gelukt', vertelt Wijnanda aan de wethouder, de wijkagent en de wijkregisseur die vol lof zijn over haar burgerinitiatief. Wijnanda heeft haar mondje mee en vertelt lachend aan de gediplomeerden dat met de apparaten ''Niemand meer dood gaat in de Gorzen!''

Toch hopen de buurtbewoners dat ze de groene koffer zo weinig mogelijk hoeven te gebruiken. Volgens buurvrouw Corina Versloot is het vooral belangrijk dat iedereen in de wijk veilig moet zijn. Zeker in een wijk met veel ouderen. Probleem is wel, volgens wijkregisseur Marcel Kreuger, dat lang niet alle AED's geregistreerd zijn bij de hulpdiensten. Maar deze vier AED's in de Gorzen staan wél op die lijst van 112 om snel te kunnen gebruiken.

Meer berichten