Foto: @BOBVANDERVLIST

Boksen, kunst en verhalen in het Stedelijk Museum Schiedam

Schiedam - Tijdens het Open Monumentenweekend op 14 en 15 september organiseren Boksschool De Haan en het Stedelijk Museum Schiedam een weekend vol boksen, kunst en verhalen. Hoogtepunt vormt een bokswedstrijd in het museum tussen museumdirecteur Deirdre Carasso en kunstenaar Anne Wenzel. Ook zijn er boksclinics voor de jeugd.

Het weekend is ter nagedachtenis aan de legendarische Schiedamse bokstrainer Wim de Haan, liefhebber van poëzie en fadomuziek. Iedereen kan de wedstrijd tijdens het Wim de Haan Memorial-weekend sponsoren. De opbrengst komt ten goede aan het boekstaven van de geschiedenis van boksschool De Haan.

Wim de Haan
Wim de Haan (1929- 2017) opende zijn boksschool in 1957, in het voormalig badhuis aan de Lange Haven in Schiedam. Hij verbouwde de boel en woonde met zijn vrouw Tiny in de vertrekken erboven. Behalve trainer van een groot aantal bokstalenten was hij een markant en bekend figuur in Schiedam en daarbuiten.

Traditie
Op diezelfde plek stomen bokstrainers Hans de Jong en Bob van der Vlist de museumdirecteur en kunstenaar het komend half jaar klaar voor de wedstrijd. Carasso en Wenzel staan in een lange traditie van kunstenaars en museummensen die interesse toonden in boksen: Armando, Joseph Beuys en Jan Hoet.

Carte blanche
Wint Anne Wenzel de wedstrijddan krijgt ze carte blanche en mag ze op een museumverdieping alles doen wat ze wil. Wordt Deirdre Carasso tot winnaar uitgeroepen dan kan zij haar gang gaan in het atelier van Anne Wenzel. Daarmee sluit het Wim de Haan Memorial-weekend aan bij het project Mijn Schiedam, waarbij het museum samen met partners in de stad projecten ontwikkelt.

Nu te zien
Een voorbeeld van Mijn Schiedam is de tentoonstelling Post/Delete, het perfecte plaatje die nu is te zien. Dat is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium. Op dit moment staat ook werk van Anne Wenzel opgesteld bij de tentoonstelling Van CoBrA tot boorolie. Haar werk is opgenomen in de museumcollectie.

Aanmelden
De bibliotheek Schiedam organiseert een programma met schrijvers over hun fascinatie voor boksen. Ook wordt de geschiedenis van Wim de Haan en zijn boksschool verteld. Op zondagmiddag 15 september is er een fado-concert.
De kaartverkoop voor de verschillende activiteiten start 1 juli. Je kunt wel alvast een mailtje sturen naar rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl dan krijg je een herinneringsmailtje om je aan te melden.

 

Meer berichten