Lisa Wieriks en Lisa de Looff, leerlingen van het Stedelijk Gymnasium pakten de kans en maakten een tentoonstelling over het perfecte plaatje of hoe jongeren omgaan met Instagram.
Lisa Wieriks en Lisa de Looff, leerlingen van het Stedelijk Gymnasium pakten de kans en maakten een tentoonstelling over het perfecte plaatje of hoe jongeren omgaan met Instagram. (Foto: )

'Nee heb je, ja kun je krijgen'

door Frank Willemse

Een werkstuk maken voor school en eindigen met een heuse expositie en opening in het Stedelijk Museum. Isa's moeder hield de twee vriendinnen voor 'Nee heb je, ja kun je krijgen'. Elk ander museum in Nederland had zo'n verzoek waarschijnlijk afgewezen maar zij hadden geluk dat het Stedelijk Museum Schiedam toehapte. Van werkstuk tot expo over het perfecte plaatje op Instagram.

SCHIEDAM - Twintig jaar geleden had niemand een mobieltje. Sinds de opkomst van Sociale Media zijn het vooral jongeren die de hele dag door vloggen, bloggen, appen en instagrammen. Vooral met mooie plaatjes waarin ze de hoogtepunten doorseinen naar de rest van de wereld. Perfecte plaatsjes waarin je je mooier, leuker en avontuurlijker voordoet dan de dagelijkse werkelijkheid.

Urenlang zijn ze bezig om het perfecte plaatje van zichzelf te maken en die te posten. En te vergelijken met anderen. Dat móet invloed hebben op je zelfbeeld vroegen de twee scholieren Lisa en Isa zich af en schreven er een werkstuk over in de laatste klas van het Schiedams Stedelijk Gymnasium.

Een achtbaan volgde toen ze brutaalweg naar het museum mailden en vroegen of ze geen goed onderwerp voor een expositie te pakken hadden.

Voldoe je niet aan de norm,
lig je eruit

Bij de feestelijke opening deze zaterdag vertelden de twee vriendinnen verbaasd. "Als leerling moet je vooral luisteren, maar voor de expositie luisterden volwassenen naar ons." In de tentoonstelling Post/Delete laten de twee meiden zien dat vroeger het perfecte plaatje werd gemaakt in schilderijen van belangrijke mensen. Met veel juwelen of door juist hun toen favoriete molligheid te tonen. Precies als de tegenwoordige perfecte plaatjes die beroemde influencers ons laten zien. Door die perfecte plaatjes kunnen jongeren zich ook minderwaardig voelen. Voldoe je niet aan de norm, dan lig je eruit. Terwijl anderen juist veel likes krijgen.

Uit de collectie van het museum werden die werken uitgezocht die duidelijk maken hoe Instagram werkt op groepsvorming. Zoals de serie kunstfoto's Exactitudes van Uitenbroek en Versluis die tonen hoe individuen groepsgedrag aannemen. Allemaal hetzelfde en toch anders.

Tot 16 juni is de expositie Post/Delete, het perfecte plaatje te zien op de zolder van het Stedelijk Museum Schiedam. Onder de noemer 'Mijn Schiedam' wil het museum samenwerken met Schiedammers die zelf initiatief tonen.

Meer berichten