Rotterdams Saxofoon Kwartet speelt in Klassiek Uur Radboud

Schiedam - In het tweede concert in de serie Een Klassiek Uur Radboud op zondag 24 maart om 15.00 uur speelt het professionele Rotterdams Saxofoon Kwartet in de Jacobuskerk in Schiedam-Kethel.

Vier saxofoons: de sopraan, de alt, de tenor en de bariton. Ze verschillen in grootte en geluid, maar hun uiterlijk en klankkleur vormen één geheel. Harmonieus samenspel : dat is de drijfveer van het Rotterdams Saxofoon Kwartet.

De saxofoon is een veelzijdig instrument. Het ene moment klinkt hij zacht en ingetogen, het andere moment hard, swingend, briesend. Het Rotterdams Saxofoon Kwartet brengt al die verschillen tot leven.

De meeste mensen denken bij de saxofoon niet direct aan klassieke muziek, maar onmiddellijk aan jazz of een popsolo. Een fuga van Bach uitgevoerd door vier saxofoons? Door de veelzijdigheid van het instrument klinkt dat verrassend goed.

Het heeft lang geduurd voordat het instrument, uitgevonden door Adophe Sax in 1840, erkend werd in de klassieke muziekwereld. Er is in de loop van de tijd veel voor saxofoon geschrevene door componisten als Glazunov, Bizet, Ravel, Richard Strauss, Ibert. Maar ook arrangementen van oudere kamermuziek, waaronder werk van Bach, tonen aan dat de saxofoon in alle muziekstijlen thuishoort.

Het Rotterdams Saxofoon Kwartet werd opgericht door vier bevlogen musici, die ieder een indrukwekkende muzikale loopbaan hebben. Ze treden op als solist en spelen in diverse symfonieorkesten, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.Het Rotterdams Saxofoon Kwartet bestaat uit:

Roeland Kapaan, baritonsaxofoon; Martin van der Woude, tenorsaxofoon; Wim Millenaar, altsaxofoon en Tom de Vette, sopraansaxofoon.De Jacobuskerk aan de Kerkweg 53 in Schiedam-Kethel is open vanaf 14 uur voor bezichtiging en rondleiding. Het concert duurt van 15 tot 16 uur. Toegang 3 euro; kinderen tot 12 jaar gratis.

Een Klassiek Uur Radboud wordt mede mogelijk gemaakt door het Gemeenschapsfonds Schiedam, het De Groot Fonds, de gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam-Vlaardingen.

Meer info op www.jacobuskethel.nl en www.sintradboud.nl.

Meer berichten