Jan Smeets met zijn vrouw Desiree bij de bloemen van klanten die de vishandel gaan missen. Sloop in Oost maakt een einde aan de viswinkel uit 1921.
Jan Smeets met zijn vrouw Desiree bij de bloemen van klanten die de vishandel gaan missen. Sloop in Oost maakt een einde aan de viswinkel uit 1921. (Foto: )

Visboer De Rog sluit na honderd jaar de deuren

door Frank Willemse

Schiedam - Zaterdag is het gedaan. De viswinkel van Jan Smeets sluit dan voorgoed de deur. Het einde van dé vishandel van Schiedam-Oost, omdat de eigenaar na dertig jaar weg moet. De panden worden gesloopt en Smeets kan/mag niet terugkeren naar de hoek Lorentzlaan/Hogenbanweg. Weg is dan de bijna 100-jarige buurtwinkel.

Jan Smeets (47) zit zijn hele leven al in de vishandel. Hij heeft het misschien wel van zijn moeder die met een marktkraam met vis ook in Schiedam stond. Als 17-jarige kon Jan bij vishandel Gerard Rog gaan werken. Daar op de Lorentzlaan leerde hij het vak en in 1999 nam hij de viszaak uiteindelijk over. Met de naam De Rog; als eerbetoon aan zijn leermeester.

Sinds vorig jaar weet de visboer dat zijn zaak weg moet. Huisbaas Woonplus gaat het hele huizenblok slopen om er nieuwbouw voor terug te bouwen. Een grote operatie die een opknapbeurt moet zijn voor heel Schiedam-Oost omdat daar nu veel goedkope en slechte flatwoningen staan. Ook zijn winkel met achtergelegen woning gaan weg. ''Hij ziet het met lede ogen aan, maar moet zich bij de feiten neerleggen'', zo vertelt hij. ''Ik heb hier altijd goed mijn brood kunnen verdienen met de vishandel.'' Maar ook geeft Smeets toe dat Schiedam-Oost verpaupert en dat nieuwbouw hard nodig is.

Wat gaat hij nu doen? Smeets blijft in de vishandel met grote klanten als restaurants, eetcafé's en Ship Chandlers. Woonplus, de huisbaas, heeft geen of weinig winkels als vervangende winkel. Daarom moet hij zelf op zoek naar andere winkelruimte in de regio Rijnmond.

Maar eerst moet hij verhuizen naar Schiedam-Noord en daarna op zoek naar een werkruimte. ''Desnoods huur ik een marktkraam en ga ik met vers gebakken vis of haring op de markt staan'', zegt hij nuchter. ''Schiedam kent nog maar een handvol viswinkels en Oost verdient gewoon een goede viswinkel'', zo analyseert hij.
Dan komen tenslotte de laatste klanten binnen die zijn gebakken kibbeling, scholletje of mosselen en zalm zeker weten hartstikke gaan missen.

Meer berichten