Foto:

Bruggemanpenning naar Boris Dittrich

door Frank Willemse

Schiedam - Konden twee mensen van hetzelfde geslacht voor 2001 niet eens met elkaar trouwen? De basisschoolleerlingen die dit maandag van Boris Dittrich te horen kregen waren verbaasd en opstandig.

'Pure discriminatie', vinden ze. Dittrich, die een spreekbeurt hield voor de school, kon tevreden zijn. Kinderen van nu vinden het kennelijk normaal dat twee dames of twee heren met elkaar kunnen trouwen. 'Anderzijds zijn we er nog lang niet', vindt de advocaat Seksuele Minderheden. Zolang homo's in elkaar worden geslagen, homo nog een scheldwoord is en transgenders uitgesloten worden, is er werk aan de winkel.

Maandag kreeg de mensenrechtenadvocaat, schrijver en oud-politicus Boris Dittrich (63) de Jilles Bruggemanpenning uitgereikt, die vijf jaar geleden in het leven werd geroepen in Schiedam. Hij is initiator van het homohuwelijk, fel strijder voor gelijkberechtiging en de eerste openlijke homo in de Tweede Kamer me als missie het homohuwelijk. Daarvoor was hij kinderrechter en voor Human Rights Watch advocaat voor homorechten in de hele wereld. ''Met homorechten is nog veel mis'', vertelde hij in het museum. In acht landen geldt de doodstraf voor homoseksualiteit en in zeventig landen krijg je gevangenisstraf. Zoals in Rusland waar elke propaganda voor homoseksualiteit wordt bestraft. Eerder ging de penning naar onder andere Arie Boomsma en Barbara Barend.

Meer berichten