Foto:

Buurtbewoners willen van hek af

Frank Willemse

Wel of geen hek? Dat lijkt de vraag bij de speeltuin van Strauss en Co. Sinds 1994 is de speeltuin open voor kinderen tot 12 jaar en na schooltijd. Een gratis speeltuin voor iedereen en 'dus' met een hek eromheen en een sleutel. De buren in de omringende flats hebben echter moeite met dat hek. In een enquête liet een meerderheid weten van het hek af te willen, omdat de speeltuin nu 'vaker dicht dan open' is. Maar 'dan wordt het een hangplek', vrezen de vrijwilligers.

SCHIEDAM - Elk kind kan hier gratis spelen met toezicht. Openbaar maar wel met vaste tijden zodat er altijd toezicht is van de vrijwilligers van Strauss en Co. Dick den Boer is woedend op de gemeente en huurdersvereniging Groenoord die de speeltuin willen veranderen in een openbaar speelplek. Zonder hekken dus. Volgens de huurdersvereniging zijn er veel klachten uit de buurt over de vaak gesloten speeltuin. Die kaartten dat aan op de wijkvergaderingen in Groenoord. Daarop drong de gemeente aan op een enquête over de speeltuin onder de buurtbewoners. Met als uitkomst een massaal 'ja' voor een openbare speelplek.

Hekken dus weg. 'Dat nooit', reageert Dick den Boer, al 20 jaar initiatiefnemer en beheerder van de speeltuin. Hij vreest voor de speeltoestellen, portocabin en grasveld als de speeltuin openbaar terrein wordt.

Enquete leidde tot massaal 'ja' voor openbare speelplek

Hij denkt dat de club huurdersbelangen is opgestookt door de gemeente uit pure jaloezie over 'zijn' veilige speelplaats. Bovendien krijgt zijn stichting Strauss en Co geld van de fondsen om de speeltuin - met hek en sleutel - veilig voor jonge kinderen te houden. Dus dat zou betekenen dat de speelplaats ook afgeschermd zou moeten kunnen worden. Bijvoorbeeld door een hek, dat ook bij voorkeur op slot kan.

Doorn in oog

Maar volgens bestuurslid Anneke Kalkhoven van de Huurdersbelangen Vereniging Groenoord is de speeltuin een doorn in het oog van de omringende flatbewoners. Die klagen al veel langer over een dode plek die 'vaker gesloten is dan open'.

De gemeente Schiedam wil, bij monde van wijkregisseur Kalyoncu, niet ingaan op de kwestie en de beschuldiging dat de gemeente achter deze slinkse actie zou staan.

Meer berichten