Foto: Foto:

Blijf zoals je bent

In januari 2018 overleed Ingvar Kamprad op respectabele leeftijd. Hij was de oprichter van het bekendste zelfbedieningswarenhuis voor meubels en woonartikelen en één van de rijkste mensen op aarde. Zijn laatste levensdagen bracht hij, geloof het of niet, door in Smaland.
Niet het populaire kinderspeelparadijs, maar een heuvelachtig landschap vol met meren en bossen in Zuid-Zweden. Schrijfster Astrid Lindgren groeide hier op in haar vroege jeugdjaren en werd wereldberoemd met haar geesteskind Pippi Langkous. U kunt de verschenen omnibus lezen of de leuke film, animatie- of televisieserie bekijken. Nergens zal u de aan Pippi toegeschreven uitspraak "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan" terugvinden.

Spannende avonturen wilde de man beleven

Toch is het best een fraai en motiverend uitgangspunt. Zo denken wel meer mensen. Een keer kwam een vriendelijke, maffe jongeman in flitsend trainingspak met net zulke lange haren als Pippi (maar zonder vlechten), een lange baard en te grote schoenen spontaan ons kantoor binnen lopen. Hij vertelde schatrijk te zijn en altijd met goudstukken te betalen. Zijn moeder woonde in de hemel en zijn vader was piraten-hoofdman en koning van het eiland Taka-Tuka-land. Allerlei spannende avonturen wilde de beste man beleven. Dit verhaal kwam me weliswaar enigszins bekend voor, maar pas later toen hij weg was ging er een lampje bij me branden. De enthousiaste jongeman wilde graag wat tips en adviezen, want het leek hem hartstikke leuk en uitdagend om zelf een advocatenkantoor te gaan beginnen. In plaats van hem voorzichtig of fijntjes te wijzen op het feit dat dit misschien niet zo'n heel goed idee was, wijzigde het boeiende gesprek gaandeweg eigenlijk vanzelf naar wat eigenlijk het beste bij hem zou passen als persoon en kwaliteiten. We kwamen er samen achter dat het geven van sportlessen aan kinderen ideaal zou zijn.

Met een brede glimlach en een oprecht woord van dank verliet de jongeman ons kantoor.
Zouden we soms niet wat meer een voorbeeld moeten nemen aan mensen die zonder angst of schroom ergens vol voor gaan? Het klinkt eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet.

Enigszins lef hebben, ook als advocaat, om buiten je comfortzone te denken en te doen is er beslist voor nodig. Er zijn diverse interessante mogelijkheden en mooie uitdagingen die, zonder dat we het in de gaten hebben of ons er voldoende bewust van zijn, om ons heen aanwezig zijn.
De jongeman die ons met een bezoek vereerde, durft in ieder geval en een beetje jaloers was ik dan ook wel. We zijn niet meer of minder ten opzichte van elkaar. Het is net zoals de Italianen zeggen, resta come sei oftewel blijf zoals je bent!

Reacties? hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten