Peter Dijkstra in 'zijn' oude winkel Post Scriptum (vh Mercurius). (Foto: Roger Pluijm)
Peter Dijkstra in 'zijn' oude winkel Post Scriptum (vh Mercurius). (Foto: Roger Pluijm) (Foto: Roger Pluijm)

Peter Dijkstra: 'Vriendelijk en kundig ondernemer'

Door Kor Kegel

Peter Dijkstra was een ondernemer pur sang. Hij zag kansen. Elf dagen geleden kwam Dijkstra te overlijden, elf dagen nadat hij 76 jaar was geworden. Hij was de drijvende kracht achter boekhandel Mercurius en later oprichter en directeur van Officeland.

Schiedam - Het door hem opgerichte Officeland aan de 's-Gravelandseweg 248 in kantoorartikelen en kantoormeubilair wist zijn positie te versterken als postagentschap. In september 2011 kon Peter er de postbussen plaatsen. Het ging hem niet alleen om die service, maar hij zag gewoon een zakelijk belang: meer mensen in de zaak.

Ook al kwamen de postbushouders eigenlijk alleen om de post op te halen, Peter Dijkstra hield er toch klanten aan over, want ze keken om zich heen en kwamen op ideeën. "En het is goed voor de sfeer in je zaak als er mensen zijn', ' zei hij bij die gelegenheid.

Rotterdam

Hij heeft het nog moeten meemaken dat KantoorExpert, dat Officeland in 2014 overnam, vorig jaar naar Rotterdam verhuisde en dat de postbussen eveneens naar Rotterdam-Noordwest gingen. Het enorme pand aan de 's-Gravelandseweg staat nu leeg.

Marian Bodde

Mercurius zat vroeger op de hoek van de Lange Haven en de Branderssteeg. In 1968 nam Peter Dijkstra de zaak over van de familie Schoof. Het was een grappig toeval dat toen hij Marian Bodde in 1973 in dienst nam, zij een achternicht van mevrouw Schoof was.

Marian Bodde werd zijn trouwe kracht gedurende meer dan veertig jaar. "De klanten vragen meer naar jou dan naar mij,'' complimenteerde Peter Dijkstra haar eens.

Mercurius breidde uit met de Zuid-Hollandse kantoorboekhandel in de Passage, gevestigd naast de galerie van Diet Wiegman, en met de kiosk op de Koemarkt, waar later Bram Ladage zich vestigde, tegenover De Amstelbron. Er kwamen ook vestigingen bij in de Hof van Spaland, het winkelcentrum van Schiedam-Noord, en ook in Vlaardingen en Hellevoetsluis.

Dijkstra was in die tijd ook voorzitter van winkeliersvereniging Hof van Spaland. Mercurius en Officeland gingen in 1996 samen in het gloednieuwe pand aan de 's-Gravelandseweg. Enkele filialen verzelfstandigden, zoals Post Scriptum in de Hof van Spaland, maar Officeland maakte nog een groei mee.

In 2014 zette Peter Dijkstra op 71-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan na de overname van zijn bedrijf door KantoorExpert uit Soest. Hij bleef wel bij KantoorExpert betrokken, zoals hij ook voorzitter bleef van ondernemersvereniging 's-Gravelandsepolder en zich liet zien bij businessclub De Spaanse Grave

De laatste jaren was hij ook voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Kerk Nederland in Schiedam. De

Maandagmiddag was de uitvaartplechtigheid in De Ark. Het was een zeer druk bezocht afscheid van een vriendelijke en kundige ondernemer.

Meer berichten