Foto: Foto:

Rustig ademhalen

Een normale hartslag in rust van een volwassene ligt gemiddeld tussen de 68 en 76 slagen per minuut. Dit is helemaal anders bij spannende situaties tijdens een voetbalwedstrijd. Fanatieke supporters kunnen dan de hartslag hebben van een geoefende sporter, oftewel (bijna) het dubbele aantal slagen per minuut. Niet te vergelijken met echt fysiek sporten natuurlijk, maar wel herkenbaar.
Als seizoenkaarthouder van Feyenoord gaat ook mijn hart, net als heel veel anderen van jong tot oud, regelmatig behoorlijk sneller kloppen. Een test met een borstband en sensor zou waarschijnlijk symptomen min of meer gelijk aan die van enige mate van stress vertonen. Vanavond geldt dat zonder enige twijfel wanneer het cluppie aantreedt in de halve finale van de KNVB-beker tegen de aartsrivaal.

Een klant die voor het eerst op gesprek komt op ons kantoor voor een gratis oriënterend gesprek staat vaak letterlijk bol van eenzelfde soort spanning en zenuwen. Er is al heel wat gebeurd in de voorfase en er wordt volop stoom afgeblazen. Sommige klanten wisselen in hoog tempo dan steeds van onderwerp. Een duidelijke rode draad in het verhaal is niet of nauwelijks aan te wijzen.
Wat dan meestal helpt, is om de vraag te stellen `heeft u haast? Ik heb nu juist speciaal voor dit gesprek tijd gerserveerd, dus haalt u eens rustig adem. Dan kunnen we in alle rust de grote lijnen doornemen en kijken of we al dan niet concreet iets voor u kunnen en willen betekenen.` Vervolgens kijkt de klant me slechts ongeveer een seconde licht verbaasd aan, gevolgd door een spijtbetuiging en een glimlach. Daarna ontstaat er een plezierig en nuttig gesprek.
Met gerichte vragen tussendoor en nog eens doorvragen komen precies die feiten boven tafel waar het in de kern juridisch om draait. Zo´n eerste gesprek met een potentiele nieuwe klant is om meerdere redenen dan ook vrij cruciaal. Wanneer bij die gelegenheid belangrijke deelonderwerpen geheel of gedeeltelijk onbesproken worden gelaten, zoals de goede en de kwade kansen plus de financiële kant en risico´s van de voorliggende kwestie, dan heeft dat vrijwel zonder uitzondering een negatieve weerslag op de behandeling van het dossier. Net op de momenten dat het niet uitkomt aan het begin, halverwege of aan het eind, keert de boemerang met grote snelheid terug.
Voor de bekerwedstrijd van vanavond in De Kuip houdt iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt de adem in en proberen we zoveel als mogelijk rustig en beheerst te blijven.
Ongetwijfeld zullen er een aantal aanwijsbare momenten zijn waarop dit absoluut niet zal gaan lukken. Een enorme adrenaline boost zal dan de overhand krijgen. Dat de beste uiteindelijk moge winnen, maar niet heus …

Reacties? hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten