Adrie Brussé op het dakterras van zijn woning/bedrijf, waarop hij uitkijkt op de lager gelegen Oosterstraat.
Adrie Brussé op het dakterras van zijn woning/bedrijf, waarop hij uitkijkt op de lager gelegen Oosterstraat. (Foto: )

Noodkreet over verzakken huizen Oost

door Frank Willemse

Adrie Brussé woont al 58 jaar in de Van Leeuwenhoeckstraat. Als bekend handelaar in witgoed en TV's heeft hij daar sinds mensenheugenis zijn zaak. Maar nu staat hij op een belangrijk kruispunt. Grote vraag is: moet hij zich in de schulden steken om zijn verzakte pand te redden? Inmiddels heeft Brussé de knoop doorgehakt en wil hij in afgeslankte vorm verder, maar het zou wel fijn zijn als de gemeente enige duidelijkheid zou geven over de aanpak van de Singelwijk en de hier bekende wateroverlast.

SCHIEDAM - Hij kan er slecht van slapen. De onzekerheid over zijn toekomst knaagt. Adrie Brussé (59) ziet het niet meer zitten als de gemeente hem dwingt zijn dubbelpand op te knappen. Funderingherstel moet ervoor zorgen dat de huizen aan de Van Leeuwenhoeckstraat niet verder verzakken. Een kostbare zaak voor de particuliere eigenaars van nr. 52 tot 68 die dat allemaal zelf moeten betalen.

Oosterstraat

''Alle aandacht gaat naar de twee meter lager gelegen Oosterstraat aan de achterkant van mijn straat. Maar door die slechte afwatering zijn onze houten palen gaan rotten.'' En dus kampen de bewoners met verzakkingen. Adrie wijst op de scheuren aan de gevel bij de voordeur en de plint van de straat die licht meandert.

Sinds zijn jeugd kent de Singelpolder problemen bij hevige regenval. Met oplossingen als een lager riool en pompen probeert de gemeente vooral de Oosterstraat droog te houden. Maar dit helpt de omringende straten niet, die wel hoog en droog stonden. ''Door het veranderde waterpijl staat onze houten fundering dan weer wel en dan weer niet onder water.'' Gevolg: paalrot en scheuren en verzakkingen aan de rijtjeswoningen uit 1928 in de Van Leeuwenhoeckstraat.

Brussé is bang dat de bewoners in de straat door de gemeente jarenlang aan het lijntje worden gehouden. Want: willen zij het nu afbreken of juist niet? Dat is zijn grote vraag want Schiedam wil graag nieuwbouw plegen, net als in de rest van Schiedam-Oost.

Ook de buren hebben problemen bij het verplichte funderingsherstel. ''Wij zijn een gewone straat met gewone mensen die niet ineens een bedrag van tienduizenden euro's kunnen neertellen.''
Hij heeft zelf lang met een dilemma rondgelopen: moest hij zijn zaak sluiten, verkopen en weggaan uit 'zijn' Schiedam-Oost? Maanden, jaren heeft hij er mee rondgelopen. Zijn oproep luidt: 'Gemeente Schiedam, laat je ware gezicht zien! Laat weten wat je wilt met de buurt en straat!

Angst

Grootste angst die er onder de bewoners leeft is volgens Brussé dat zij na verplicht opknappen er na bijvoorbeeld vijf jaar achter moeten komen dat de huizen tóch gesloopt worden. ''Dat is goed geld naar kwaad geld gooien'', aldus de noodkreet van de gerenommeerde ondernemer.
Wat duidelijkheid zou daarom meer dan welkom zijn.

Meer berichten