Foto:

Archief van zinderende stilte

SCHIEDAM - Na de opening van de tentoonstelling 'Stilte' vroeg Winnie Teschmacher de vele tientallen aanwezigen om vijf minuten het stilzwijgen te bewaren tijdens het bekijken van de 64 kunstwerken. Het experiment lukte. Toen Winnie na vijf minuten op de gong sloeg, vonden de bezoekers van De Ketelfactory het bijna vreemd om weer met elkaar in gesprek te gaan. Toch werd het gezellig. Het landelijk vermaarde kunstcentrum aan de Hoofdstraat exposeert tot en met 14 juli een bijzondere collectie, samengesteld uit de kunstwerken die de 64 kunstenaars die er in de afgelopen tien jaar exposeerden speciaal voor het jubileum vervaardigden; een werk dat aan stilte is gewijd.

door Kor Kegel

De kunstenaars hebben hun werken geschonken aan De Ketelfactory, die alle beeldende kunst de komende weken in een steeds wisselende compositie zal laten zien. ,,Het zal telkens een andere, voelbare energie geven,'' zei Winnie Teschmacher.
In mei bestaat de 'wijsgerige projectruimte voor beeldende kunst' echt tien jaar, maar de onlangs geopende expositie staat natuurlijk al in het teken van deze mijlpaal.
Winnie refereerde aan het initiatief van distillateur Carel Nolet in 2006 om met het aangekochte hoekpand bij de Hoofdbrug iets voor Schiedam te willen doen. Carel Nolet vroeg zijn nicht Winnie Teschmacher en haar partner Kim Everdine Zeegers om een plan uit te denken. Na de totale restauratie in 2008 opende er een kunstcentrum volgens de geheel eigen fascinatie van Winnie en Kim om beeldende kunst met een diepzinnige inslag te laten zien. Filosofisch, religieus of wetenschappelijk geïnspireerd – het moest anders zijn, nieuw.
En dat is wonderwel gelukt. De Ketelfactory is een prestigieuze projectruimte geworden. Het is niet niks als je er als kunstenaar exposeert. Je bent er maanden aan huis en je wordt als kunstenaar uitgenodigd een stap verder te gaan dan je gewend was. De Ketelfactory straalt passie uit. Of je nu kunstenaar bent of schoonmaakster, je gaat welbewust mee in een sfeer van volledige toewijding aan wat je aan het doen bent. Zelfs willekeurige bezoekers van de tentoonstellingen merken iets van die meditatieve sfeer.
De jubileumtentoonstelling verleidt tot een zelfde 'verstilling'. Soms is het een puzzel om de 'stilte' in een werk te vinden, neem het rafelige tapijtje van Claudy Jongstra of de gestapelde huisjes van Frank Åsnes, bij andere kunstenaars ligt de stilte er iets te veel bovenop (de gebogen lijn van Joost Bakker), maar bij elkaar vormen de kunstwerken een dynamisch geheel. De Ketelfactory heeft er een unieke stiltecollectie mee verkregen. Op de eerste verdieping krijgt dat een grappige accentuering, omdat er in allerlei dozen de boeken staan die kunstenaar Rob Vrakking ooit verzamelde. Het zijn allemaal boeken die over stilte gaan of stilte in de titel hebben, zoals 'Stille waters' van Ward Ruyslinck, 'Zon, sta stil' van Colin Thubron en 'En stoort den stilte niet' van Guido Gezelle. Die boeken staan er niet zomaar. Vrakking reisde van 1992 tot 2000 met een Stiltemuseum door Nederland. De Amsterdamse kunstenaar had honderd collega's gevraagd om een werk over stilte aan hem te sturen. Hij ontving van alles en liet de collectie door het land reizen. Kester Freriks, schrijver van een boek over stilte, ontdekte dat die hele collectie in een stoffig depot was beland en hij vond De Ketelfactory bereid zich erover te ontfermen. Met de nieuwe aanwinsten is hier een soort tweede Stiltemuseum gekomen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden