cof
cof (Foto: )

Bibliotheek speelt in op hulpvraag WOT

door Kor Kegel

Schiedam - Bibliotheek Schiedam gaat een bijzondere samenwerking aan met het Wijkondersteuningsteam (WOT) in West. Morgenmiddag om vier uur opent Patricia van Aaken de nieuwe locatie aan de Sint Liduinastraat 58a, hoek Brugmanstraat.

Van apotheek naar bibliotheek… voorheen was apotheek 't Gouden Hert hier gevestigd. Sinds november 2012 stond het pand leeg. Het geeft het WOT-West de ruimte, want het hoekpand is veel groter dan de winkel waar het WOT eerst zat, aan het Rubensplein 4g. Achter de voormalige apotheek aan de Liduinastraat bevinden zich nog voldoende vertrekken om er spreekuren te houden en Schiedammers met maatschappelijke problemen privacy te garanderen.
Bij het WOT komen wijkbewoners uit West en de binnenstad die hulp nodig hebben met sociaal-economische en andere problemen. De bibliotheek verzorgt, afhankelijk van de aard van de meest voorkomende problemen, ter inzage een collectie boeken over schuldhulp, gezondheid, onderwijs, laaggeletterdheid, opvoeding en zinvolle tijdsbesteding. Ook over cursussen die je dicht bij huis kunt volgen. ,,We willen dat de doelgroep zo makkelijk mogelijk aan de beschikbare kennis komt,'' zegt Kittie Boone, verantwoordelijk voor de programmering bij Bibliotheek Schiedam. Om in te spelen op de behoefte heeft de bibliotheek ook servicepunten in de Gorzen, Groenoord/Tuindorp, Woudhoek en Oost alsmede een jeugdbibliotheek in basisschool De Klinker – en er is uiteraard de bibliotheek in de Korenbeurs.
Iris Coster richt zich bij de bibliotheek op het bevorderen van basisvaardigheden. Ze benadrukt dat de bibliotheek het oog en oor van de wijk wil zijn. Luisteren naar behoeftes en problemen signaleren. ,,Er zijn enorme verschillen tussen de wijken en dat doet wat met ons aanbod,'' zegt ze. ,,Vroeger bepaalde de bibliotheek wat er aan boeken in huis was, nu spelen we vooral in op wat de klant vraagt.''
Je kunt in de Liduinastraat geen boeken lenen, wel inleveren. Maar als je via de website bestelt, kan de bibliotheek wel zorgen dat de gewenste boeken er aanwezig zijn. Het filiaal aan de Liduinastraat is lekker dichtbij voor wijkbewoners die slecht ter been zijn, en dan denk je al gauw aan Frankeland, maar daar heeft de bibliotheek al een servicepunt 'Boek aan huis'. Er staan veel kinderboeken. Bij het WOT komen namelijk mensen met een taalachterstand en het is belangrijk dat hun kinderen gestimuleerd worden Nederlands te leren. Dus we zien er veel 'Jip en Janneke' en 'Rikki en Mia de kip'.

Meer berichten