Foto: Foto:

Bodemhelden

Bij de naam MHZ-Advocaten zou u mogelijk denken dat er ook een megahertz (MHz)-radiozender op de korte golf en FM of televisiezender aan vast zit. Dit is natuurlijk niet het geval. We houden ons alleen maar bezig met het zo goed en adequaat mogelijk oplossen van juridische problemen.
Afgelopen zaterdag mocht ik wat langer als gast aanschuiven in de binnenkort aangepaste studio van omroep Schie in het Wennekerpand. Tijdens een live te beluisteren programma "Aan de Schie" kreeg ik een spervuur aan goede vragen over de actuele ontwikkelingen in de gefinancierde rechtshulp. Meer in het bijzonder kwamen stuk voor stuk de ingrijpende en rigoreuze plannen van minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker aan bod.
Het was best mooi om te zien en te ervaren hoe de sinds september 2018 nieuwe publieke lokale omroep de inwoners van Schiedam zowel online, op de radio, TV en social media op de hoogte houdt van het nieuws uit Schiedam. Een goede mix van betaalde medewerkers, vrijwilligers en stagiaires werkt met veel plezier en enthousiasme aan het maken van mooie uitzendingen. Ervaart u het zelf maar eens door af te stemmen op FM 95.8, beslist de moeite waard !

Advocaten komen wel vaker in de publiciteit. Dat is dan meestal landelijk, bijvoorbeeld in bekende kranten of op TV. Vooral bij grote strafzaken weten sommige collega-advocaten de aandacht op zich te vestigen. Soms ontstaat dan een onjuist en vertekend beeld van de beroepsgroep.

De meeste advocaten werkzaam op basis van gefinancierde rechtshulp werken in stilte voor de buitenwacht op de achtergrond, maar verrichten nuttig en belangrijk werk. Symbolisch gesproken een beetje net zoals pissebedden dat doen. Pas wanneer de moeite wordt genomen om de stoeptegel op te lichten, krioelt het er volop van leven en is zichtbaar wat zich afspeelt. Het is jammer dat de minister de toegevoegde waarde hiervan niet of onvoldoende ziet en sociale advocaten als vervelend ongedierte lijkt te beschouwen.
Toevoegingsadvocaten beschikken inderdaad niet over aaibare vachten of glanzende en indrukwekkende kleuren. Maar wanneer de minister voor Rechtsbescherming daadwerkelijk de moeite zou nemen om deze bijzondere verzameling als rariteitenkabinet van dichtbij te bekijken, dan valt op dat deze ongeveer 8.000 stuks in getal over het algemeen bijzondere kwaliteiten hebben en van onschatbare waarde zijn voor de maatschappij. Zonder deze enige kreeftachtigen die op land kunnen leven, zou de samenleving toch wat ongezonder worden. Er wordt veel viezigheid opgeruimd zonder dat er ook maar een procedure bij de rechter aan te pas komt. De kieuwen moeten dan wel vochtig blijven. Daar schort het momenteel aan. Steeds meer fraaie exemplaren drogen op. Mag dat stoppen?

Reacties? hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten